Poljoprivrednici, osmislite najinovativniji veganski proizvod!

Poljoprivrednici, osmislite najinovativniji veganski proizvod!
Podrška Ministarstva poljoprivrede projektu Prijatelja životinja za povećanje održive poljoprivrede



„Proizvodimo održivo, jedimo zeleno” naziv je novoga projekta udruge Prijatelji životinja kojim se želi potaknuti domaće proizvođače da proizvode i plasiraju na tržište nove veganske proizvode. Cilj projekta je ostvarivanje i jačanje suradnje hrvatskog poljoprivrednog sektora fokusiranog na proizvodnju biljnih proizvoda te promocija i povećanja vidljivosti biljnih proizvoda i održivog načina prehrane. Uvidjevši važnost veganskih proizvoda za održivi razvoj, kao i razvoj domaće poljoprivrede i proizvođača biljnih proizvoda, Ministarstvo poljoprivrede dalo je podršku ovome projektu.  

„Od domaćih proizvođača koji žele sudjelovati u projektu očekuje se da proizvedu veganski proizvod prema vlastitoj želji i/ili u skladu s potrebom na tržištu na temelju proizvodnje kojom se bave. Proizvod treba biti biljna inačica nekog proizvoda koji se inače radi sa sastojcima životinjskog podrijetla, a koji će rado pojesti svi, neovisno o načinu prehrane. To znači da proizvod ili jelo bude osmišljeno i proizvedeno bez namirnica životinjskoga podrijetla, odnosno bez mesa, jaja, mlijeka i drugih mliječnih proizvoda te meda”, pojašnjavaju Prijatelji životinja i pozivaju zainteresirane da se uključe. 

Novi osmišljeni biljni proizvodi i njihovi proizvođači bit će promovirani na svim društvenim kanalima udruge Prijatelji životinja s ciljem povezivanja s potrošačima, tj. kupcima, tvrtkama, trgovinama, restoranima, slastičarnicama, kafićima, pekarama i slično. Prijave kreću s VegeSajmom, koji će se održati 15. lipnja 2021. na glavnome zagrebačkom trgu, a najinovativnijim proizvodima Prijatelji životinja dodijelit će plakete na ovogodišnjem 13. ZeGeVege festivalu održivog življenja 3. i 4. rujna. 

Projekt „Proizvodimo održivo, jedimo zeleno” uklapa se u prioritet Europske strategije za pametan i održiv rast te promicanje ekonomije koja učinkovitije iskorištava resurse i koja je zelenija. „Nužnost proizvodnje i konzumacije veganskih proizvoda od presudne je važnosti za opstanak čovječanstva jer biljna prehrana, osim što spašava milijarde životinja i zdravija je, neusporedivo manje zagađuje okoliš i štedljivije iskorištava prirodne resurse. Globalna emisija stakleničkih plinova izravno je povezana s uzgojem stoke i njezinih nusproizvoda u iznosu od čak 51 %. Stočarstvo je također odgovorno za 65 % emisije dušikova oksida, koji je 296 puta destruktivniji od CO2”, upozoravaju Prijatelji životinja.

Pozivaju sve zainteresirane domaće proizvođače da im se jave kako bi dobili sve potrebne informacije, upute, savjete i pomoć za što uspješniju proizvodnju veganskih proizvoda. Ujedno pozivaju i sve građane da ih posjete 15. lipnja na cjelodnevnom 10. VegeSajmu gdje će moći, uz mnoge degustacije, promotivne prodaje i razne zanimljivosti, dati i svoju ideju za novi veganski proizvod na tržištu. 

Više informacija o projektu „Proizvodimo održivo, jedimo zeleno”, kao i ovogodišnjem VegeSajmu, može se pronaći na www.prijatelji-zivotinja.hr.

alternativni-oglasni-centar-2


Želite možda oglasiti svoju radionicu, tečaj, predavanje, proizvod ?
Za samo 140 kn po objavi možemo kvalitetno promovirati vašu vijest.
Pošaljite nam upit na mail 
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Više o našim mogućnostima možete vidjeti ovdje.