Benz Micro LP zvučnicaBenz Micro GliderBM Ruby 2 + 100 godišnja ebanovina

Ako ste dulje vrijeme apstinirali od vinila, ili ste novopridošli ljubitelj crnih ploča, možda vam ime Ernst Benz neće značiti ništa, ili jako malo. Gospodin je šezdesetih godina radio u švicarskoj tvrtki koja je proizvodila industrijsko drago kamenje kao i safirne igle za ondašnje gramofone. Osnovao je svoju kompaniju ranih sedamdesetih u želji da pokrene porizvodnju savršenijih, trajnijih i bolje zvučećih gramofonskih igala. Kako bi poboljšao tehnologiju, razvio je vakuum peć za fiksiranje dijamantne igle na safir, što je kasnije i patentirao. Sedamdesetih je godina Benz Micro postao jedan od najvećih proizvođača dijamantnih igala u svijetu, a snabdjevali su Ortofon, ADC, Audio Technicu, Pickering i Empire (koju je kasnije Benz i kupio). Benz Micro MC-3 bila je ključna za visoko pozicioniranje tvrtke, jer je ubrzo nakon promocije proglašena jednom od najboljih zvučnica svog vremena. Nakon toga istraživanja su usmjerena na kontrolu rezonancije što je 1990. godine rezultiralo pojavom Benz Reference - zvučnice s tijelom od drva korijena velikoga vrijesa (Bruyere wood). Daljnja istraživanja dovela su do zvučnice Benz Ruby, dizajna koji je imao dotad nedostižnu rezoluciju, tonsku raskoš i muzikalnost. Glider se pojavio sredinom devedesetih i mnogi ovu sjajnu zvučnicu smatraju revolucionalnim proizvodom u svojem cjenovnom razredu zbog dotad nečuvene kakvoće reproducirane glazbe svojstvene daleko skupljim konkurentima.
Benz Micro AceVisoko na nebu tehnološkog i akustičkog savršenstva dugo je sjajila zvučnica Ruby, koja je zamijenjena inačicom 2. Na sugestiju američkog i portugalskog distributera Gartha Leera i Luisa Piresa, Albert Lukaschek, kreativni alfa i omega Benz Micra, evoluirao je ionako sjajnu zvučnicu u LP Ebony. Pires je rođen u Africi i dobro poznaje svojstvima ebanovog drva koje se koristi u glazbenoj industriji za proizvodnju klarineta i dijela vratova gitara. Drvetu je potrebno oko 100 godina da dosegne tehnološku zrelost, iznimno je rijetko i skupo. Na platformi Ruby 2 zvučnice izrađeno je tijelo od ebanovine i time je ne samo promijenjen izgled, već i karakter zvuka. Niskotonsko područje postalo je iznimno duboko i kontrolirano, srednji niski tonovi bogatiji su i zaobljeniji u odnosu na prethodni model. Ruby 2 koristi zavoje žice u asimetričnoj konfiguraciji. Promjenom u simetričnu konfiguraciju LP nudi prozračnost i povećanu faznu koherentnost. Kao rezultat smanjenja broja zavoja LP postiže bržu i bolju dinamiku i tranzijentni odgovor. Pažljivo biranje dijelova, kontrola sklapanja i pozornost usmjerena detaljima, posebice završna kontrola prije izlaska iz tvornice, jamče vrhunske akustičke dosege.
Zvučnica čita brazde vinila s autoritetom, smanjujući šum medija i time povećavajući dinamički opseg. Kontrola najdubljih registara je zapanjujuća i nikad upitna, rezolucija i detaljnost je uvjerljiva, nikad ni blizu granice nametljivosti i agresivnosti. Ploče koje s drugim zvučnicama nisu bile slušljive (zbog starosti, loše snimke i sl.) odjednom pokazuju raskoš zapisanih informacija, ljepotu solo instrumenata i glasova u sučelju s orkestrom, međuodnos unutar orkestra i povezanost glazbenika.  Pojedinci unutar orkestra postaju dio jedinstvenog tijela ne gubeći ništa od svoje individualnosti.
Nije problem imati ovu zvučnicu, već imati pa nemati. Ako dio kolekcije ploča nije slušljiv, manjka autoriteta, tranzijenata, dinamičke eksplozivnosti i rubnih dijelova frekventnog opsega, kad se osjeća kompresija glazbenog tkiva, ova zvučnica omogućuje povratak svih ljepota zapisanih u brazdama, bez obzira na ono što smo do tada čuli. Cijena je u SAD oko 5000 USD, a u Europi oko 2500 Eura.
Prije dvije godine cijela je gama zvučnica podvrgnuta ne kozmetičkim, već konstrukcijskim i tehnološkim prepravcima čime su poboljšane sve poslovično sjajne karakteristike, a ime je dobilo sufiks S. Koriste se novi materijali, unaprijeđen je dizajn zavojnica i ovjesa a vrhovi igala drugačije su brušeni. LP je dobio teži mesingani okvir što popravlja povezivanje s ručkom, napredni generator a tijelo od ebanovine je zadržano. Zvučnica je 50% teža od prethodnice, ima povećanu kontrolu rezonancija i posljedično veću dinamiku, dublji i kontroliraniji bas i povećanu razlučivost.

Nenad Grakalić

Benz Micro LPTehnički podaci:
Kantilever: boron, promjer 0,28 mm
Igla: Dynascan, 5 x 120 µm
Izlazni napon: 0,34 mV
Frekventni opseg: 10 Hz – 50 kHz
Unutarnja impedanca: 38 ohma
Komplijansa: 15 µm/mN
Gazna sila: 1,9 g
Masa: 10,7 g


Djelomično objavljeno u Vjesniku
Benz Micro LP