Avalon Acoustics Indra zvučničke kutije


Avalon IndraKako stremiti savršenstvu
Osamdesetih godina prošlog stoljeća grupica ljudi, na čelu s Charlesom Hansenom pokrenula je tvrtku Avalon Acoustics. Nekoliko godina kasnije Hansen je tvrtku prodao drugom poznatom konstruktoru audio uređaja, Jeffu Rowlandu, koji je bio vlasnikom vrlo kratko. Danas Hansen uspješno posluje u svojoj komapniji Ayre, Jeff Rowland ima istoimenu tvrtku poznatu po proizvodnji odličnih pojačala, a Avalon Acoustics (www.avalonacoustics.com) vlasništvo je Neila Patela koji od1989. dizajnira vrhunske zvučničke kutije. Svaka je zvučnička kutija proizvod studioznog projektiranja, izrade prototipa, slušnih testova i ništa nije gotovo dok nije postignuto savršenstvo u svakom pogledu. Način izrade prednje ploče i kutije jedinstven je, kao i način ukrućivanja, za pojedini se novi proizvod razvijaju zvučničke jedinice a svaka je skretnica remek-djelo sama za sebe. Kutije se izrađuju ljepljenjem mnogobrojnih slojeva najgušćih medijapan ploča. Završna obrada je savršena, debelim furnirom kutije su obložene tako da je svaka zrcalna slika svoga para. Unutrašnjost kutije izvedena je kao labirint i obložena posebnom tkaninom za koju u Avalonu tvrde da je najbolji prigušni materijal na svijetu. Ne treba ni spominjati da su “sirove” kutije brušene rukom do najfinije površinske strukture kako bi sloj ljepila najbolje učvrstio završni sloj furnira. Zvučničke jedinice za svaki par kutija usklađene su po svim bitnim parametrima, a na temelju serijskog broja moguća je zamjena (ako je potrebno) istovjetnim jedinicama. Za razliku od većine, Avalon zvučničke kutije koriste se sa štitnicima. Zanimljivi su i šiljci koji se ne uvrću, već se podmeću na dno nakon što su zvučnici smješteni u prostor. Naizgled je to nespretno, ali pokušajte pomicati teške zvučnike s uvrnutim šiljcima i odmah će biti jasno da su u Avalonu riješili problem vrlo praktično.

Ono što sa zbiva u trenutku sviranja u živo, mora biti sačuvano i reproducirano bez uništavanja detalja i nijansi. Vrijeme, kao jedini nepromjenjivi element u svemiru, odnosno  vremenska komponenta glazbe treba biti savršeno sačuvana. Tehnički to podrazumijeva sprječavanje faznih izobličenja unutar i između zvučnika. Sve zvučničke jedinice imaju klipni, pravocrtni pomak i fazno su linearne kroz cijeli čujni frekventni opseg. Dinamički udari moraju biti artikulirani i bez zvonjave. Skretnice se projektiraju i izrađuju tako da snaga i frekvencija djeluju paralelno i linearno, eliminirajući izobličenja i zone pretjeranih neravnina. Ono što daje trodimenzionalnost reprodukciji zvučničke kutije je simetrija između dizajna skretnice i oblika kutije, kaže Neil Patel i sudeći po načinu na koji Indre reproduciraju glazbene zapise, potpuno je u pravu.

Zvučnička kutija je nagnuta prema natrag, nema paralelnih stranica, prednja ploča je fazetirana da se izbjegnu vrhovi i samim tim minimalizira difrakcija. Maska ima pustenu (filcanu) ispunu s otvorima za zvučničke jedinice s istim učinkom. Pri dnu stražnje stranice su vrlo dobri terminali za jednostruko povezivanje kabelima a bas refleks otvor je na dnu i gleda prema podu.

Avalon IndraIako pozicioniranje neće narušiti osnovne značajke kakvoće reprodukcije, svakako će poremeti holografsko oslikavanje svih dimenzija prostora gdje je glazba snimljena. Zato se ipak treba poigrati smještanjem u sobi i nakon višekratnog slušanja neće biti problem pronaći idealni položaj u prostoru. Usviravanje traje dugo (oko 300 sati uz glasno slušanje) i početne nedoumice ubrzo zamijeni shvaćanje da se pred vama nalaze izuzetne zvučničke kutije. Teško je opisati reprodukciju glazbenih zapisa koja počne dolaziti niotkuda, jer se Indre izgube u prostoru, postaju nevidljive i umilno ali snažno uvlače u čaroliju glazbe. Holografsko ispisivanje prostora zapanjujuće je, detalji su, uz sve suptilne mikrodinamičke finese, opipljivi ali nikad agresivni. Veličina i tvorivo instrumenata nikad nisu izvan realnih dimenzija i timbra, a reprodukcija instrumenata najnižih oktava glasna je, čvrsta i kontrolirana. Koloracija, deformacija zvuka uslijed rezoniranja kutije ili izobličenja bilo koje vrste nema niti u tragovima. Koherencija, jednostavnost prezentacije, nedostatak ikakvog utjecaja na glazbenike koji jednostavno slobodnije dišu, njihova je izražajnost i utjecaj na slušatelje gotovo jednaka živoj izvedbi. Ovi se zvučnici približavaju idealnima – onima koji pri reprodukciji nestaju u prostoru. Kad bih mogao platiti zvučničke kutije ovog cjenovnog razreda, moja bi potraga završila.

 

Karakteristike:

Avalon Indra zvučničke kutije

Zvučničke jedinice:

25 mm keramički konkavni visokotonski zvučnik, neodimski magnet

89 mm srednjotonski zvučnik keramičke kupole

2 x 178 mm niskotonske zvučničke jedinice s membranom od nomex/kevlara

Osjetljivost: 87 dB

Impedanca: 4 Oma nominalno

Frekventni odziv: 28 Hz do 25 kHz

Preporučena snaga pojačala:  50 do 200 W

Dimenzije: 104 x 26 x 41 cm (VŠD)

Masa: 50,8 kg komad

Završna obrada:

standard – javor, trešnja, orah, premium  - orah gustih čvorova, mirta

Cijena: 152.800/176.800 kn za par (standard/premium)

(www.mediaaudio.hr)

Nenad Grakalić
Objavljeno u Vjesniku

Avalon Indra Avalon Indra