Mercedes protiv Lexusa - Accustic Arts CDI MK3

Accustic_Arts_CD1_MK3

Accustic Arts CDI MK3

Mercedes protiv Lexusa

Deset godina iskustva u profesionalnim studijima za snimanje i produkciju glazbe dovelo je 1996. godine do

osnivanj tvrtke SAE - Schunk Audio Engeneering GmbH & Co. Kako bi pri reprodukciji postigli standarde slične onima pri snimanju i produkciji, nužno je bilo razviti, dizajnirati i proizvesti takve uređaje. Za početak, SAE je izradio profesionalne monitore. Vrhunski audio uređaji koji svojom kakvoćom slijede SAE monitore su robne marke Accustic Arts (www.accusticarts.de), što je kratica od ACCUrate acouSTIC ARTS. Martin Schunk (otac) rukovodi proizvodnjom audio uređaja, a Per Steffen Schunk (sin), zadužen je za profesionalne studijske aktivnosti. Zajedno surađuju na projektiranju i realizaciji Accustic Arts uređaja koji svojom kakvoćom i reproduktivnim sposobnostima stječu mnoge poklonike. U prizvodnom programu nalaze se CD reproduktor CD1 MKIII, CD transporti DRIVE 1 MK2, DRIVE 2 Reference, A/D pretvarač TUBE DAC II, pojačala AMP I MK2, AMP II MK2, AMP III, POWER 1 MK2, pretpojačalo PREAMP 1 MK3, zvučničke kutije Proline MK3, Classic MK2 i Concerto MK2, interkonekcijski, zvučnički, strujni kabeli i police za audio uređaje, dakle sve što je potrebno za uživanje u dvokanalnoj reprodukciji glazbe. Svi su uređaji rukom sklapani u Njemačkoj, u mjestu Lauffen am Neckar u blizini Stuttgarta, rodnog grada Mercedesa i Porschea. Svi se sastavni dijelovi podvrgavaju najstrožoj kontroli pri ulazu u proizvodnju, kao i gotovi uređaji prije izlaska na tržište. Najmodernija tehnologija u kombinaciji s klasičnim radom vrhunskih inženjera i majstora dobitna su kombinacija. Ništa se ne prepušta slučaju, a završna obrada i pojavnost odaju zapanjujuću kvalitetu, pouzdanost i dugovječnost.

Accustic_Arts_CDI_MK3_crevaPogoni u koje su preselili imaju sve sadržaje koji su potrebni: demonstracijske slušaonice, prodaju, marketing, razvojne laboratorije, proizvodnju elektroničkih komponenata i zvučnika, odvojene prostore za testiranje i mjerenja, skladište i otpremu, kao i profesionalne studije za snimanje i produkciju domaće i međunarodne glazbe. SAE nema masovne proizvodnje, ali je svaki Accustic Arts uređaj rukom proizveden uz najveći stupanj pozornosti, kontrolu svakog detalja u širom svijeta poznatoj njemačkoj kvaliteti. Jedino se tako mogu postići standardi koje su sami sebi postavili i od kojih ne odstupaju.

Accustic_Arts_CDI_MK_3_creva_detaljOsnovni model u ponudi izvora zvuka, CDI MK3, stigao je usviran, u vrlo kvalitetnoj ambalaži. Besprijekoran izgled, savršena završna obrada i odlično uklapanje u bilo koje okruženje još su jedan adut AA uređaja. S prednje strane nalazi se predočnik odličnog kontrasta i svjetline, tako da je vidljiv s veće daljine, dva velika, kromirana, simetrično smještena dugmeta - jedno za operate/standby a drugo za odabir glazbenih brojeva na kompakt disku - naprijed ili natrag. Čini se da je prednja strana dizajnirana kako bi vizualno odgovarala drugim AA uređajima, jer je ipak ugodnije i lakše baratati odličnim daljinskim upravljačem aluminijskog, a ne jeftinog plastičnog tijela. Posebno impresionira poklopac uložnog dijela s gornje strane, koji je izrađen od debelog akrilnog stakla i ima ugraviran veliki, osvjetljeni (kad je ladica zatvorena) logo tvrtke. I drškica kojom se poklopac pomiče izgleda kao skulptura posvećena tvornici. Magnetski pritiskivač diskova jednako je savršene izrade i osigurava smirenu i glatku rotaciju bez ekscesa. Impresivna je i unutrašnjost transportnog mehanizma koja je odjevena u crni mat materijal sličan baršunu. Kućište je čvrsto, teško i mrtvo, znalački smanjenih rezonancija, čemu pomažu i kvalitetne nožice. Na stražnjoj strani su RCA i XLR analogni, AES/EBU i S/P-DIF digitalni izlazni konektori. Transport je CDM Pro 2 LF, a svaki dio reproduktora ima svoje posebno napajanje - transport, digitalno procesiranje signala, predočnik i D/A pretvarač.

Prvi slušni dojmovi pokazuju da u Accustic Artsu vrlo dobro znaju kako izbjeći zamke digitalnih artefakata i kako oplemeniti krajnji rezultat bez ikakvih gubitaka rezolucije ili detalja. Velebna, čvrsta, gotovo gramofonska pozornica mami na otkrivanje novih odnosa unutar orkestra, dramatične međuigre glazbenika pozivaju na ulaganje novih diskova, pa još i još. Na neki čudesan način, ali prirodno i autentično i manje kvalitetne snimke postaju slušljive. Kombinacija prostora, dinamike i detaljnosti vrlo je uravnotežena i to je možda najjača strana ovog uređaja. U ovom cjenovnom razredu ponuda je vrlo velika i raznolika, ali svi koji vole trajnost, pouzdanost, dobru staru tradicijsku europsku manufakturu uz primjenu novih tehnologija, trebaju pružiti šansu ovom odličnom uređaju. Uz dalekoistočne, manje ili više egzotične cd reproduktore, veliko je zadovoljstvo vratiti se dobroj, staroj njemačkoj kvaliteti.

Nenad Grakalić

Accustic_Arts_CDI_MK_3_creva_detalj2Tehnički podaci:
Accustic Arts CD I - MK3 cd reproduktor
Transportni mehanizam: CDM Pro 2 LF, mehanički odvojen
D/A pretvarač: naduzorkovanje 24 Bit / 192 kHz
Ukupna harmonijska izobličenja: 0,0016 %
Dinamika: 120 dB
Preslušavanje: > 101 dB
Odnos signal/šum: 103 dB
Dimenzije: 482 x 375 x 110 mm (ŠDV)
Masa: 16 kg
Maloprodajna cijena: 39.675 kn
Ustupio:
DB Audio,
Jasenovačka 21,
10000 Zagreb
www.dbaudio.hr
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.