TaKaDiMizacija Visa 2

Intenzivna petodnevna radionica Ritma na Visu:

Ove godine TaKaDiMiziramo Komižu! :)
Radionica se održava u sklopu Kazališnog kampa Besa, u trajanju od 5 dana,
od 3. - 7. 8. (dolazak 2.8., odlazak 8.8.)
I ovaj put, temelj će nam biti zapadna Afrika, ali ćemo se i tekako baviti za indijskom ritmikom, balkanom, mediteranom, arapskim ritmovima, puno se baviti slušanjem, improvizacijom, fraziranjem, grupnim sviranjem...

Cijena radionice je 1200kn u što je uključen ručak, smještaj i same radionice, koje će se održavati dva puta dnevno. Prijavit se možete tako da ispunite obrazac (u privitku) i pošaljete ga na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. . Detalje pročitajte u nastavku. Nadam se da se vidimo i svirimo!

Radionica Ritma u Komiži na Visu
TaKaDiMizacija Visa 2

foto: Tinka Kalajzic

Trajanje radionice: 3. – 7. 8.

Termini:
Početni stupanj: 10.00 – 11.30
Napredni stupanj :11.45 – 13.45
Skupa: 17.00 – 19.00

Početni stupanj: otvoren je za sve zainteresirane od 14 + godina sa nikakvim ili površnim iskustvom sviranja udaraljki.
Napredni stupanj: namijenjen je za sve sa višegodišnjim iskustvom sviranja Djembe bubnja ili bilo koje druge udaraljke, amaterske i/ili profesionalne glazbenike.
• Prilikom prijave bitno je navesti da li posjedujete vlastiti bubanj. Za radionicu je poželjno imati svoj Djembe, ali nije i nužno, postoji određen broj bubnjeva za posudbu.

O radionici:

Intenzivna radionica zapadnoafričkog ritma podrazumjeva učenje tradicijskih zapadnoafričkih ritmova s područja Gvineje, Malija i Burkine Faso. Stavlja fokus na tehniku sviranja, strukturu ritma i prije svega na slušanje. Princip učenja je isključivo učenje po sluhu: kombinacija zapadnoafričkog tradicijskog načina učenja kombinirana sa pedagoškim tehnikama razvijenim tijekom dosadašnjeg dugogodišnjeg voditeljeva iskustva.

Radionica će se baviti istraživanjem grupnog sviranja, raznim tehnikama stvaranja i održavanja grupne dinamike, osvještavanjem tempa, ritmičkog dialoga, vođenjem grupe kao i tehnikama improvizacije, koja uvijek polazi od slušanja i reagiranja na slušanje.
Iako će glavnina inspiracije za učenje i osvaještavanje ritma biti zapadnoafrička tradicija često ćemo posezati i za drugim ritmičkim tradicijama poput balkanske, arapske i indijske tradicije i kroz njih se baviti neparnim mjerama, poliritmijama i polimetrijama.

Mnogi tradicijski ritmovi raznih kulura nastali su kao reakcija i pokušaj imitiranja zvukova iz prirode. Polazeći od toga istraživat ćemo mogućnosti kako nas postojeći zvukovi otoka mogu inspirirati na stvaranje vlastitih ritmičkih kreacija, koristeći dostupne predmete i zvukove koji nas okružuju, kao i vlastito tijelo.

Za kraj radionice zamišljeno je da svi polaznici održe prezentaciju naučenih ritmova u obliku malog koncerta.

O voditelju:
Nenad Kovačić (Zagreb, 1982.) je udaraljkaš i istraživač balkanskog i zapadnoafričkog ritma o kojem je učio od najvećih živućih majstora u Gvineji, Maliju i Burkini Faso. Dobitnik je strukovne glazbene nagrade Status (2006.) za najboljeg instrumentalistu u kategoriji etno glazbe. Glazbom se počeo aktivno baviti 1997. Djeluje u Zagrebu kao član bendova Antenat, Afion, Sevdah Takht Damira Imamovića, NmAB s kojima je objavio 7 službenih izdanja i s kojima redovito nastupa diljem Europe. Od 2006. godine djeluje i kao autor kazališne i filmske glazbe.
Od 2006. pohađa 'Ethno' kampove (projekt JMI-a koji okuplja mlade glazbenike zainteresirane za tradicijsku glazbu) diljem svijeta (Švedska, Hrvatska, Indija), a u nekoliko navrata i sâm vodi Ethno kampove (Danska, Indija, Hrvatska). Također, 2014. u Parizu pohađa Ethnofonik, trening seminar za umjetničke voditelje ethno kampova, u organizaciji francuske udruge A.O.L.F.
Od 2008. kao član udruge Dyalli (udruga za promicanje afričke kulture u Hrvatdskoj) pokreće zagrebačku školu zapadnoafričkog ritma koju kroz tromjesečne cikluse vodi i danas. Iza sebe ima i niz održanih vikend radionica po raznim hrvatskim gradovima.
Iako se kroz svoje muzičko djelovanje od samih početaka bavi improvizacijom, tijekom protekle dvije godine Kovačić je kroz projekte Suprised Body Project (suvremena plesna predstava, Studio za suvremeni ples), Noćne vizije (multimedijalni performans, Ganz novi festival 2013.), Zvuk pokreta (autorski glazbeni projekt, Izlog suvremenog zvuka 2014.), te sudjelovanje na Audio art festivalu, intenzivirao svoj rad na području improvizirane glazbe, odnosno točnije - suvremene u širem smislu riječu, eksperimentalne, elektroakustične i grupne improvizacije, te dalje svoj autorski rad razvija u tom smijeru.

Vidim ose na Visu!

www.hodomostvarujemritam.com
M: +385 95 914 75 45