7 dana sa biljkama Plaščanske doline

Učiona tradicije i kreativnosti poziva te na edukaciju
7 dana sa biljkama Plaščanske doline
05.07.2024-12.07.2024
Istraživanje flore doline Dretulje i tradicionalna prerada samoniklog bilja.
Prijavi se i saznaj više informacija putem e-maila : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Dolina rijeke Dretulje – ponornice sa cretovima nalazi se podno Kapele, na samoj granici Gorske Hrvatske i Like. Bogata kulturna i prirodna baština motivacija su da nas posjetite i provedete aktivan odmor učeći o biljkama Plaščanske doline.

Plaščanska dolina mjesto je prikladno za aktivan odmor, boravak u prirodi i proučavanje kulturnih vrijednosti kraja. Bogata kulturna i prirodna baština svakog će posjetioca i zaljubljenika u prirodu očarati količinom informacija, pogotovo ako imate sreće porazgovarati sa stanovnicima ove doline, koji su pravi mali izvori znanja o tradicijskim zanatima i obrtima te poznavaoci prirode i suživota sa njom. Prirodna baština obogaćena je resursima pitke vode te bogatom florom i faunom. Na ovom predivnom kršu izviru dvije rijeke ponornice – Dretulja i Vrnjika, nekolicina planinskih izvora i potoka, krških fenomena poput dubokog izvora Sinjac, -203 m dubine koje spada među 15 najdubljih izvora naše planete. Bogatstvo flore , pašnjaci i livade prepune samoniklog divljeg bilja inspirirati će vas da naučite više o tradicionalnom travarstvu i preradi samoniklog bilja na kreativan i istraživački način.

Udruga Učiona tradicije i kreativnosti djeluje na području Plaščanske doline te aktivno doprinosi promociji doline kao turističke destinacije, provodi socijalne projekte koji utječu na smanjenje stope nezaposlenosti, provodi projekte podrške kreativcima te radi na očuvanju tradicijskih zanata provodeći radionice i edukacije.
Jedan od glavnih ciljeva djelovanja udruge Učiona jest ostvarenje edukativno-istraživačke manufakture biljnih pripravaka koji bi naše posjetioce educirao o tradicionalnoj preradi samoniklog divljeg bilja kroz direktan kontakt sa prirodom, pronalaženjem staništa, branja te prerade biljaka u našem istraživačkom laboratoriju. Posljednjih 5 godina
aktivno smo provodili edukacije i radionice, u trajanju od 3 dana ili online, no uvidjeli smo kako je to uistinu premalo vremena da uđemo u samo esenciju travarstva i prerade biljaka. Stoga ove godine otvaramo prvi termin i pozivamo Vas da provedete 7 dana sa biljkama Plaščanske doline.

samoniklo bilje 2024 herbarijIzrada herbarija
Kreativna i istraživačka praksa u kojoj osim učenja i prepoznavanja biljnih vrsta na staništu stvaramo trajnu uspomenu na provedeno vrijeme u dolini. Herbarij mapu punimo biljnim vrstama koje želimo zapamtiti i trajno sačuvati te laticama cvijeća i listovima koje nam služe u kreativnom danu kada oslikavamo naše doživljaje na platno koristeći biljne uzorke i prešano bilje.


Samoniklo, medicinsko bilje Plaščanske doline
Napisala predsjednica udruge Učiona tradicije i kreativnosti, Isidora Ralić

Program edukacija '' 7 dana sa biljkama Plaščanske doline '' održava se na početku srpnja kada je priroda u dolini u punoj snazi, a livade pune samoniklog bilja. Vodi je predsjednica udruge Učiona tradicije i kreativnosti – Isidora Ralić.
Cilj edukacije jest naučiti naše polaznike osnovama travarstva krenuvši od branja, prepoznavanja prirodnog ciklusa koji je osnova znanja kada berete i konzumirate određene biljne dijelove te pripreme biljke za preradu ili skladištenje.
Naše polaznike naravno učimo i osnovama prerade biljaka. U istraživačkom laboratoriju naučiti ćemo vas izraditi osnovne biljne baze poput čajeva, tinktura, macerata, prahova biljaka, mješavina sa medom, balzama, krema te ostalih biljnih pripravaka. Naravno, imati ćete slobodu kreirati vlastite pripravke od biljaka koje ste sami nabrali, koristeći resurse našeg edukativno-istraživačkog laboratorija.

samoniklo bilje 2024 košaraProšetati ćemo dolinom Dretulje, od njenog izvora i nizvodno, gdje ćemo upoznati floru doline te napuniti našu herbarij mapu sa biljkama koje rastu u blizini, uočiti ćemo i zaštićene biljne vrste radi čega je cijela dolina
zaštićena kao ekološko područje, te biljke naravno ne beremo već uživamo u pogledu. Naša herbarij
mapa biti će ispunjena biljnim vrstama koje odaberete i detektirate, ali i biljem koje ćemo koristiti u danu za kreativnost kada ćemo slikati sa biljkama.
Krški izvor Sinjac, koji spada među 15 najdubljih izvora svijeta i okolne livade koristimo kao poligon za branje i sakupljanje biljaka koje ćete koristiti u preradi. Koristimo prostor od gotovo 6 hektara netaknute prirode na kojima slobodno možete istraživati i sakupljati bilje koje ćete koristiti u preradi. Pored samog izvora postavljene su klupe i stol gdje možete uloviti malo hlada i uživati u miru divljine.

Kroz naše edukacije spominjati ćemo travarstvo kroz povijest, te travarstvo u ovom modernom i tehnološki razvijenom vremenu te zajedno diskutirati o prednostima i manama.
Lanjskih godina smo kroz radionice detektirali više od stotinjak biljnih vrsta – jestivih ili medicinskih koje možemo koristiti u svojem kućanstvu u raznim oblicima koje njeguju naše zdravlje.
Osim pješačenja kroz prirodu Plaščanske doline , vrijeme ćemo provoditi u edukativno-istraživačkom laboratoriju gdje ćemo učiti raditi pripremu biljnih pripravaka. Sav materijal, ambalaža i laboratorijski pribor biti će osigurani za sve posjetioce.
Kroz tjedan imati ćemo organiziran i kreativan dan kojeg ćemo iskoristiti za odmor i boravak u divljini. Sa prešanim biljem ćemo oslikavati platno i izrađivati umjetnost sa biljkama i dati si dovoljno vremena da integriramo naučeno. U ovom danu moći ćete proučavati literaturu na tematiku biljaka, saznati više o recepturama i utjecaju biljaka na ljudski organizam.

Za sve vas koji nam se pridružujete osiguravamo smještaj, lokalnu i zdravu hranu i piće, herbarij mape, sve potrebne materijale i baze za preradu te naravno – ISKUSTVENO ZNANJE O TRADICIONALNOM TRAVARSTVU!

Za detalje programa kroz 7 dana javite se putem e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Vidimo se !

 facebook mali

 

                                     ♦

                                     ♦

                                     ♦

♦ ________________________________________ ♦
Poklon svim našim čitateljicama i čitateljima....

zvučnik newsletter mali

 

Budite informirani na vrijeme o novim događanjima s Drumtidam stranice
UPIŠITE SE NA NAŠU NEWSLETTER LISTU :)
Ispunite donji obrazac i na mail će vam stići link s kojeg možete preuzeti poklon koji želite.

 
Hvala vam i uživajte :
Drumtidam