Odlazak

Dan Svih Svetih je prilika u kojoj preispitujemo svoj odnos prema ljudima koji su otišli, umrli.
Često smo tužni, žalosni i osjećamo nedostatak osobe koju smo voljeli, uz koju smo živjeli i život je imao više smisla uz njega/nju. Žalimo za time što je otišao/otišla i teško se mirimo s nedostatkom te osobe u ovom svijetu.

Osobe koje su umrle
Tuga, žalost, praznina i slično su prilično tamni, teški osjećaji. Tim osjećajima smo povezani za one koji su nam nešto značili u životu. Dok je ta osoba bila živa, bilo nam je s njom lijepo, radosno, ispunjeno. Zašto se pojavljuje tuga? Tuga nema veze s tom osobom. Ima veze samo s nama. Tužni smo zbog sebe, a ne zbog vremena provedenog s tom osobom. Ako nismo tužni, žalosni, smatramo da je nismo voljeli. Od kada tuga i žalost znače ljubav? To ima veze samo s našom sebičnosti.
Osjećaji su ljepila. Kada tužnim osjećajima mislimo na osobu koja je otišla, mi se zalijepimo za nju i to vrlo teškim i tamnim osjećajem. Siguran sam da to nije dobrodošlo niti toj osobi ako osjeća naše osjećaje. Povezanost preko tuge i žalosti su tamne, mučne, grozne i nikada ne pokazuju naš odnos prema toj osobi.

Koji je osjećaj poželjan?
Osjećaj ljubavi. Jedino osjećajem ljubavi koji ne treba nikakve surogate tuge, žalosti, izgubljenosti i slično se može pokazati ljubav. Osjećaj ljubavi je i osjećaj slobode. Kad nekome dajemo ljubav, dajemo i slobodu. Prihvaćamo odlazak osobe kao njezinu slobodu. Sjećamo se s ljubavi na proteklo vrijeme i prihvaćamo proteklo vrijeme kao nešto što je ugodno srcu. Zahvaljujemo se osobi na tom vremenu provedenom u ovom životu s nama. Zahvaljujemo na daru koji smo dobili od te osobe, vremena provedenog zajedno i svega što smo dobili.
Osvještavamo da smo i sami slobodniji i da nismo toliko vezani za tu osobu. Ona nam nije dala ljubav, vrijeme, slobodu da bismo bili vezani uz nju. Osjećaj sigurnosti je nagrada za tu osobu jer je to znak da je vrijedilo živjeti i biti s nama.

Odlazak partnera
Odlazak partnera je također odlazak. Partner/partnerica nije otišla u drugi svijet već je ostala u ovom i našla novog partnera/partnericu.
Naša najbolja reakcija je blagoslov bivšoj partnerici/partneru. Zahvalnost za sve vrijeme provedeno zajedno i zahvalnost za svu ljubav dobivenu u toj vezi. Tek tada možemo reći da smo slobodni i da možemo početi neku novu vezu.

Pobačaj
Pobačaj je isto odlazak djeteta. On ostavlja veliku traumu u našem životu koju cijelo vrijeme osoba koja pobaci pokušava zataškati. Nikad nije slobodna od osjećaja krivice koliko god se trudila da to ne osjeti. Osim toga, pobačaj donosi veliku energetsku i emocionalnu promjenu u samu osobu, ali i u slijedeću djecu koja se rode poslije pobačaja.

Kako riješiti teške emocije povezane s odlaskom?
Čišćenjem trauma nastalih odlaskom. Čišćenjem neugodnih emocija, trauma, čistimo ljepilo kojim smo vezani za neku osobu, događaj. Tek poslije čišćenja možemo reći da smo slobodni. Sve dok se sjećamo, dok je ta osoba, situacija, prostor u našim sjećanjima, ne možemo reći da smo slobodni. Te emocije upravljaju našim životom i misleći da smo slobodni, donosimo odluke koje pokazuju našu ovisnost o tome. Samo ću navesti jedan primjer: osoba koja je u djetinjstvu zamrzila roditelja pijanca privlači cijeli život pijance u svoj svemir. Ta mržnja prema nekome specifičnom je ljepilo za takve osobe. Naša podsvijest traži novu osobu po kriteriju poznato prema nepoznatom. Najprije pogleda što ima u podsvijesti o starim poznatim osobama i odmah gleda kroz filter tražeći moguću sličnu osobu. Jer, jedan od hermetičkih zakona glasi: slično privlači slično.

Kako očistiti neugodne emocije, povezanost?
Prilika se ukazuje slijedeće nedjelje. Na adresi Antunovac 27/I u nedjelju, 6. studenog 2016. godine u 18 sati u prostorijama udruge Adhara će se održati predavanje/radionica na temu čišćenja neugodnih emocija povezanih s odlaskom. Predavanje/radionica se održava u sklopu Škole Emocionalne STabilnosti. Ako netko nije bio na ranijim predavanjima škole, dobrodošao je jer je svaka radionica/predavanje samostalna i neovisna. Lakše svladavaju osobe koje poznaju tehniku, ali se svaki put ponovno radi na tehnici otpuštanja/opraštanja.

Preporučeni dobrovoljni prilog je 150 kuna za 2 sata čišćenja emocija.
Naučene tehnike možete primjenjivati kod kuće ili u bilo kojem drugom mjestu gdje osjećate neugodne emocije.

Predavač, voditelj radionice je Ivan Modrušan, slijepi energoterapeut te terapeut rada s emocijama. Na vrlo jednostavan, lak način vas uvodi u svijet realnosti bez prisustva loših emocija.

Za bolje upoznavanjem s radom možete pogledati na www.ivanmodrusan.com/blog/ ili se javiti na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Za rad je potrebno ponijeti samo spremnost za opraštanjem, a ostalo možete naučiti na samoj radionici.