ZALJUBLJENOST, LJUBAV I SEKSUALNOST U PARTNERSKIM ODNOSIMA, 01.03.2020./CIR Rijeka

Predavanje i radionica:
Voditelj: Laszlo Pinter, EABP,suosnivač CIRa, tjelesno orijentirani psihoterapeut, ,http://www.cir.hr/nas-tim/

Zaljubljujemo se spontano, bez vlastite svjesne odluke, a isto tako se nakon određenog vremena i odljubljujemo. Zaljubljenost je prekrasan ushit koji nas povremeno i privremeno uzdiže iznad sebičnosti kojoj gravitira ljudski ego.
Ljubav u parnerstvu je bazirana na sigurnosti u kojoj uzajamni osjećaj povjerenja, zadovoljstva i tjelesno-osjećajne bliskosti proizlazi iz doživljaja dobronamjernosti, suosjećanja i brižnosti u odnosu sa osobom za koju smo vezani.

Istraživanja upućuju, neovisno o našem seksualnom usmjerenju, da je u muškaraca seksualni nagon jednostavniji i usmjereno ide prema svojem zadovoljenju kroz orgazam, dok je kod žena seksualni nagon puno osjetljiviji na uvjete okoline, stresa i osjećajnog konteksta te da je zbog toga po svojoj prirodi složeniji u svojim mehanizmima aktivacije i zadovoljenja.

Partnerski odnosi su u isto vrijeme mjesto gdje većina ljudi želi naći najveću životnu sreću, ali često u njima nađu i najveću bol i patnju.
Paradoksalnu izmjenu sreće i nesreće koju partnerski odnosi donose u životu možemo bolje razumjeti ako preciznije sagledamo koje sve psihološke i biološke sile sudjeluju u njima.

Nova neuroznanstvena istraživanja potvrđuju staru istinu da u partnerskim odnosima i ljubavi sudjeluje nekoliko psihičkih sila koje mogu harmonizirati partnerske odnose ako se s njima konstruktivno postupa.
Tri su glavne psihičke sile koje neuroznanost može pratiti i na razini hormona i neurotransmitera u tijelu i mozgu: zaljubljivanje vezano za dopamin, osjećajno vezivanje koje je povezao s oksitocinom i seksualni nagon vezan za testosteron.

Na predavanju će govoriti o zaljubljivanju, ljubavi i seksualnom nagonu u partnerskim odnosima, njihovoj evoluciji i njihovom snažnom utjecaju na osjećaj osobnog identiteta te njihovom utjecaju na sklad i nesklad u partnerskim odnosima. Također će prezentirati rad Centra za integrativni razvoj i pristup usklađivanju tih triju dijelova partnerskih odnosa.

Radionica Centra za integrativni razvoj je iskustvenog karaktera i sve ideje koje spominjemo istražit ćemo u vježbama. Vježbe, kao i cijela radionica, ne zahtijevaju tjelesno izlaganje i obavljat će se u udobnoj odjeći koja omogućuje spontano kretanje i vježbanje.

Teme radionice:

1) Na radionici možete istražiti vlastite osjećajne reakcije povezane sa zaljubljivanjem, ljubavlju i seksualnim nagonom.

2) Moći ćete osvijestiti snažan utjecaj spomenutih psihoseksualnih sila na vaš osobni identitet te na sklad i nesklad u partnerskim odnosima.

3) Također ćete moći vježbati kako uskladiti ove tri psihoseksualne sile u partnerskom odnosu.

Lokacija: Hotel Bonavia,Dolac 4
Predavanje je od 10:00 do 11:00,a radionica je od 11:30-17:00
Predavanje je besplatno,a cijena kotizacije za radionicu je 350 kn

Prijave su obavezne preko donje prijavnice


Centar za integrativni razvoj punopravni je član EABP-a - Europske asocijacije za tjelesno orijentiranu terapiju, te SPUH-a - Saveza psihoterapijskih udruga Hrvatske

http://www.cir.hr/


 ♦