Kundalini yoga

Bez obzira koliko imamo godina, iskustva, čime se bavimo i u kojoj smo životnoj fazi, svima nam ponekad dobro dođe nešto što će nas malo presložiti, resetirati, dati prednost bitnom umjesto hitnom i podsjetiti nas na prioritete u životu. Mnogo toga se događa – posao, projekti, odnosi, obitelj, kućanske obveze i ostale uloge koje si zadajemo, i sve to u isto vrijeme. A dan još uvijek ima samo 24 sata i još uvijek nema opcije da se kloniramo. Svima nam se ponekad dogodi da se mozak „zapuši“, duša utihne, da se utrkujemo s vremenom i da se s drugima borimo za našu vlastitu energiju i pozornost. Ponekad smo inertni i teško nam se pokrenuti, odgađamo stvari. Ponekad želimo nešto ostvariti no toliko je prepreka. Drugi nas nekad olako izbace iz takta, voljeli bi da nas izvanjske okolnosti manje diraju.


Ohrabrujuća je vijest da nam je danas dostupno mnogo tehnika i praktičnih znanja koja nam služe kao podrška u savladavanju životnih izazova. Još je slađa vijest da život zaista nije zamišljen da bude konstantna borba. Važno je pronaći ono što je učinkovito za nas. Logično se nameće pitanje – kako? Vrlo jednostavno, isto kao kada kupujete nove cipele. Isprobavate dok ne pronađete prave. One koje su ugodne vama ne znači da će biti ugodne i drugima. Bitno je isprobavati, upuštati se u nova iskustva, održavati svježinu u životu.

Jedan od načina osvježavanja života je kundalini yoga. Ta je yoga tisućama godina bila čuvana kao tajna, a poznata je i pod imenom „Yoga svjesnosti“ i namijenjena je ljudima koji se na svakodnevnoj bazi nose sa izazovima međuljudskih odnosa, podizanja obitelji i izgradnjom karijere. Mudar odabir za svakoga tko se želi bolje i učinkovitije nositi sa izazovima našega vremena. Yoga sve više postaje urbani trend i must have u današnje doba.

Što vam prvo pada na pamet kada čujete yoga? Stoj na glavi? Izvođenje zahtjevnih fizičkih pozicija? Djevojke savršenog tijela u uskim tajicama i topićima? Pogrešna percepcija. Barem kada je riječ o kundalini yogi. Bili mi toga svjesni ili ne, svaki je čovjek fizičko, mentalno i duhovno biće. Yoga doslovno znači „unija“ - unija fizičkog, mentalnog i duhovnog. Od mnogih dostupnih vrsta yoga, kundalini yoga je najduhovniji oblik yoge. Kod ove yoge, ono što prvo pada na pamet je tjelesno i duhovno blagostanje, unutarnja komunikacija, jasnoća misli, čistoća emocija, osobni i duhovni napredak.

Kundalini energija je zapravo energija naše duše. Ako pažljivo slušamo dušu, ona nam kaže što voli i što treba. Suština kundalini yoge je pomaganje ljudima da nauče razlikovati što duša voli i treba od pritisaka okoline i društvenih normi. Tijekom sata kundalini yoge, postepeno se odvajamo od svakodnevnice, povlačimo se u svoju nutrinu, prebacujemo na neutralni kanal uma gdje nema prosuđivanja, bujice misli i buke. Otvaramo se i dajemo povjerenje svom unutarnjem pilotu, svojoj unutarnjoj navigaciji.

Svaki sat radi se drugačiji set vježbi i svaki set vježbi je tematski i namijenjen postizanju određenog učinka. Tako primjerice, postoje setovi za otpuštanje unutarnje ljutnje, set za jačanje živčanog sustava, setovi za ljepotu, set za jačanje neutralnog uma, set za samopuzdanje itd. Svaki dolazak na sat kundalini yoge je iznenađenje i veselje jer teme kojima se bavi kundalini yoga su mnogobrojne. Tijekom sata izvode se razne vježbe, tehnike disanja, istezanje bez napora, slušaju mantre, sve to popraćeno dubokom relaksacijom i meditacijom. U nekom trenutku tijekom sata osjetimo da se naša energija promijenila u odnosu na onu kakva je bila prije početka sata. Pokrenut je rad žljezdi i radi toga osjećamo promjenu i transformaciju naše energije. Počinjemo se osjećati svježe, lagano i opušteno. Našim tijelom i umom razlije se osjećaj smirenosti i blagostanja. Zato se mnogi zaljube u kundalini yogu! Ne moraju čekati godišnji odmor da bi se opustili i napunili baterije. Pune baterije na prostirci uz nježno vježbanje, meditaciju, inspirativnu glazbu, u ugodnoj i intimnoj atmosferi.

Teško je pronaći prave riječi koje bi vjerodostojno opisale kako se čovjek osjeća tijekom kundalini yoge. Kojim riječima biste opisali primjerice osjećaj zaljubljenosti? Orgazam? Osjećaj kada vam se rodilo dijete? Okus novog fenomenalnog jela koje ste otkrili? Teško je pronaći riječi koje će zamijeniti iskustvo toga što pokušavate opisati. Puno teorije ometa praksu. Iz osobnog iskustva mogu reći da kundalini yoga čini život lakšim, ljepšim i bogatijim. Sat kundalini yoge je kao odlazak na spoj sa samim sobom. Na početku ste sramežljivi, no malo pomalo se počnete opuštati, pa se zaljubite, a onda i zavolite. No, bilo kako bilo, nemojte sve što vam se kaže uzimati zdravo za gotovo, uvjerite se sami!

Termini i lokacija: Satovi kundalini yoge održavaju se dva puta tjedno, ponedjeljkom i petkom u 21h u Fit studiu Thalia Gredice 11, Zagreb, pod vodstvom Ivane Miloš.

Datum početka i prijave: Satovi kundalini yoge počinju 02.11.2020. godine. Radi provođenja preventivnih mjera i održavanja potrebnog razmaka među polaznicima, broj mjesta je ograničen, te je dolazak potrebno najaviti slanjem prijave na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili putem prijavnice u nastavku.

Cijena: Mjesečna članarina: 250 kn. Studenti, umirovljenici i nezaposleni: 200kn mjesečno. Individualni satovi – cijena po dogovoru.

Besplatni probni satovi: Ukoliko želite isprobati kundalini yogu, svakako vas pozivamo da se prijavite na besplatne probne satove koji će se održati u ponedjeljak 02.11.2020. i petak 06.11.2020. godine. Prijave su obavezne.

Ivana Miloš strastvena je i dugogodišnja učenica kundalini yoge. Usavršavala se pod mentorstvom Sat Kriye Kaur (Ljiljane Valdec Horvat), a uskoro završava Edukaciju za učitelja Kundalini yoge, 200 sati, prema međunarodnom standardu Kundalini Rising Internetional Yoga Academy, pod vodstvom jedne od najvećih duhovnih učiteljica današnjice dr. Guru Rattane. Ivana je dipl. pravnica, odvjetnica, te Master neurolingvističkog programiranja (NLP).

Image by Couleur from Pixabay


♦