THE DRUYD u Koprivi

druyd-kopriva

THE DRUYD
14.12.2013. subota u 21h

 

Druyd je glazbeni sastav koji izvodi world glazbu s akustično instrumentalnim postavom koji se sastoji od didgeridooa, gitara i ženskog glasa.

Temelji njihove glazbe izgrađeni su na virtuoznosti Dubravka Lapainea, jednog od najcjenjenijih didgeridoo izvođača u svijetu danas.


U periodu od samo godine i pol dana, Druyd je izdao svoj album prvijenac "Dronas" te je održao otprilike 150 koncerata diljem Hrvatske, Slovenije, Francuske, Austrije, Italije i Španjolske. Neki od njihovih nastupa bili su na glazbenim festivalima poput velikom mariborskom "Lent" festivalu (2010), drugim poznatim slovenskim festivalima poput jazz-folk festivala Keltika (2010) i open-air Kamfest (2011), kao i utjecajnim europskim didgeridoo festivalima poput talijanskog "DidjinOz" (2010), francuskog "Tribal Elek" (2011) i "Le Souffle du Rêve" (2011). Sastav se oformio tijekom snimanja Lapainevog solo CDa "Kosmopterix", kada je uz didgeridoo prvi puta kombinirao ostale glazbene instrumente. Na tom CDu objavljene su neke od prvih Druydovih kompozicija: "Misao iz daleka" i "The Spacialist". Na "World of Music Awards" 2009. godine, na jednom od najpoznatijih međunarodnih natjecanja specijaliziranih za world glazbu, "Misao iz daleka" ulazi u top 10 finalista.

Ova rijetka i neobična kombinacija akustičnih instrumenata i vokala čine bazu Druydove melodične glazbe. Međutim, njihove iznimno nepredvidive skladbe spremno teku putevima nebrojivih promjena ritmova, boja zvukova i intenziteta. Druydove glazbene kreacije temelje se na besprijekornim didgeridoo izvedbama koje donose složene perkusivne ritmove i zvučne skulpture, zajedno sa eteričkim glasovima pjevačice koji dodiruju srce. Intrigantne glazbene linije akustičnih i klasičnih gitara melodijski povezuju glazbu u bogati zvučni pejzaž. U Druydovoj glazbi može se uočiti nekoliko elemenata iz različitih glazbenih žanrova – s jedne strane prisutna je karakteristična vibra "world glazbe", dok se s druge nalaze ritmički grooves i ekspresije koje se mogu povezati sa funky-jazz ili tribal-dance formatima. Krajnje profesionalni pristup i visoka razina iskustva na pozornici, nastupe ovog glazbenog sastava čini snažnim i uvjerljivim, a u isto vrijeme senzualnim i izražajnim. Posebno zahvaljujući Lapainovoj snažnoj prisutnosti na pozornici i pjesničkim naracijama, kao i briljantnim vokalnim trenutcima Mary Crnković-Pilaš, publika na Druydovim koncertima biva lansirana na glazbena putovanja u fantastični druydski svijet. Prethodnih godina Dubravko Lapaine je svojim solo didgeridoo izvedbama osvojio publike diljem svijeta. Izvodeći na gotovo svim najvažnijim didgeridoo festivalima u Europi, potvrdio je svoj status jednog od najvećih virtuoza i modernih didgeridoo umjetnika. Kroz svoje kompozicije, kao i kroz dizajn i izradu novih vrsta didgeridooa, transformirao je tradicionalni zvuk didgeridooa izvan svih postojećih ideja.
(tekst by http://www.mimo.com.hr/druyd/).

Upad: 30,00 kn

MMC KOPRIVA
ILICA 196
www.mmc-kopriva.hr

http://www.druydmusic.com/