DIJABETES I PRIRODNI LIJEKOVI

Prirodni lijekovi za uravnoteženje šećera u krvi
Pronalaženje načina kako se na prirodan način boriti protiv visokog šećera u krvi i dijabetesa postaje sve važnije što više postajemo svjesni kako lijekovi za ove tegobe svojim popratnim pojavama više odmažu nego što pomažu.


Cimet - prirodni lijekCimet - prirodni lijekKorjenite promjene načina života ključne su za snižavanje razine šećera u krvi, no istovremeno može biti vrlo teško ustrajati u navikama pravilnog jedenja i vježbanja sve dok je osoba pod utjecajem posljedica visokog šećera (slabost, umor, razdražljivost, zamagljen vid, infekcije...).
Prirodni lijekovi mogu pružiti rješenje za uravnoteženje razine šećera u krvi tako što će pomoći osobi da stekne kontrolu, potrebnu za uvođenje trajnih promjena i uživanje u većoj kvaliteti življenja. Ovih sedam prirodnih lijekova preporuča se kao pomoć pri kontroli šećera u krvi:
· Cimet – istraživanja su pokazala da manje od pola žličice cimeta dnevno može pomoći u snižavanju glukoze u krvi za osobe s dijabetesom tipa 2 (dijabetes neovisan o inzulinu), budući da aktivni sastojci cimeta aktiviraju inzulin. Ove dobrobiti vrijede samo za vrstu cimeta koji se naziva kasija ili kineski cimet (kasija je vrsta koja se najčešće nalazi u našim trgovinama, oštre je i peckave arome, snažnog mirisa i niže je cijene od cejlonskog cimeta). Cimet sadrži visoke razine antioksidansa i fenola, koji pomažu kod infekcija povezanih s visokom razinom šećera u krvi.
· Glukomanan (u vodi topivo dijetalno vlakno, dobiveno iz gomolja japanske biljke Amorphallus konjac) - iako se najviše koristi kao sastojak sredstava za mršavljenje, glukomanan sadrži visoke razine vlakana, koja pomažu održavanju razine šećera u krvi pod kontrolom.
· Srebrna svilenica (lat. gymnema sylvestre) – tradicionalno ime ove biljke je „razarač šećera", a koristi se u ajurvedskoj medicini kao lijek protiv dijabetesa. Istraživanje publicirano u časopisu Ethnopharmacology pokazalo je da je dnevna doza od 400 miligrama svilenice dovoljna za snižavanje razine šećera u krvi na duži rok, a neki su sudionici istraživanja nakon uzimanja svilenice prestali koristiti lijekove.
· Piskavica – ova trava popularan je tradicionalni lijek za visoki šećer i postoje brojna istraživanja koja su dokazala djelotvornost piskavice u snižavanju visokog šećera, ali i kolesterola.
· Kaktus opuncija – klinička su istraživanja pokazala da ova biljka može smanjiti razinu glukoze u krvi i do 46%, a najbolje rezultate daje stabljika vrste nopal, koja je također učinkovita i u snižavanju razine LDL (lošegkolesterola), istovremeno zadržavajući razinu HDL (dobrog kolesterola).
· Stevija – ovaj biljni zaslađivač nije samo odlična zamjena za šećer - istraživanja su pokazala da ona pomaže u snižavanju razine glukoze u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2.
· Kurkuma – vjeruje se da ovaj tradicionalni indijski začin ima pozitivan učinak na razinu šećera i kolesterola.

Objavljeno ljubaznošću portala Biosvijest
Autor Jelena Dragojević
www.biosvijest.