BLAGDANSKI STOL SA ŽIVOM KOKOŠI

Prijatelji životinja i Glas životinja pomoću glasnogovornika pozivaju na proslavu blagdana veganskim jelima
BLAGDANSKI STOL SA ŽIVOM KOKOŠI

Kokoš Saša poručuje s plakata da kokoši i ostale životinje žele biti za stolom, a ne na stolu

Kada je mala žuta loptica preživjela velike poplave u Gunji, nije ni slutila da će izrasti u jednu od rijetkih sretnih kokoši koja ovaj mjesec s plakata udruge Prijatelji životinja poručuje: ''Ako želite kokoš za večeru, pozovite ju!'' Simpatična Saša veselo dočekuje dane kada će se kititi bor, paliti svijeće, pripremati darovi te puniti stolovi obiljem slanih i slatkih jela. Sretna je što će preživjeti ne samo ovaj Božić nego i mnoge buduće.

No, Saša je svjesna da mnoge kokoši, natrpane u kaveze, čekaju smaknuće te da milijuni životinja neće preživjeti blagdane i dočekati proljeće, iako, kao i sva živa bića, jednako snažno žude za suncem, travom, slobodom i životom bez straha i boli.

Kao mlada aktivistica, Saša se fotografirala u božićnom ozračju, uz prepun stol s veganskim pečenjem od sejtana, francusku salatu i božićni kuglof s kojega si je odabrala badem. Svima koji nju ili neku drugu kokoš žele pozvati na večeru poručuje da uživa u kuhanom kukuruzu, ali rado posegne i za bademima ili orasima na kolačima. Dodaje da, uz obilje hrane koja nam je na raspolaganju, ne treba stradati nijedna životinja.

Saša prenosi za kokoši i ostale životinje koje završavaju na blagdanskome stolu životno važnu poruku, a to je da blagdanski ručak ili večera trebaju odisati veseljem, srećom i proslavom života. Životinje žele preživjeti Božić i blagdane te bi radije odabrale da budu za stolom nego na stolu. Proslava blagdana jednostavna je i zaista radosna tek kada izaberemo slavlje bez oduzimanja života drugim bićima.

Kao poduzetna koka, Saša je pripremila i recepte slasnih veganskih blagdanskih jela kako bi svi proveli najljepše dane u godini bez životinja na tanjurima. Smatra da je divno kada svi prežive blagdansko veselje. Poziva sve da dožive pravi smisao blagdana, da uveličaju blagdansku proslavu veganskim jelima i da blagdane pretvore u istinsko slavlje svakog života. Kokoš Saša svima želi vesele i sretne blagdane!

Prenoseći Sašinu etičnu poruku, udruga Prijatelji životinja i udruga Glas životinja pridružuju se njezinu pozivu da ovi blagdani budu radosni i za ljude i za životinje te da iskušaju brojna jela bez životinjskih sastojaka.

Recepti za pečenku od sejtana, francusku salatu, božićni kuglof i ostala blagdanska jela mogu se naći na www.prijatelji-zivotinja.hri www.glas-zivotinja.org

U privitku su recepti koke Saše i fotografije jela prema njezinim receptima.
Recepti koke Saše: http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=2852
Trinaest blagdanskih recepata: http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=2037
Blagdanski recepti: http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=998
Suosjećajni šoping: http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=1841

 

Recepti koke Saše

Pečenka i pečeni krumpiri
2-Pecenka s krumpirima

Sastojci: 2 komada svježeg sejtana od 0,5 kg, umak od soje, senf, češnjak, 5 dl ulja, sol, papar; za prilog: 1 kg krumpira
Priprema: Komade sejtana prerezati po dužini na pola i marinirati preko noći u vrućoj marinadi od umaka od soje, senfa, češnjaka i ulja. Staviti ga u lim za pečenje i dodati 5 dl ulja. Zatim dodati očišćen i narezani krumpir i peći 1 sat. Svakih 15 – 20 minuta žlicom zagrabiti marinadu u kojoj se peku sejtan i krumpir te ih zaliti nekoliko puta. Po potrebi, za vrijeme pečenja može se dodati još ulja i marinade.
*Sejtan možete narezati na plohe i marinirati, no ako želite da ostane cijeli, prije nego što ga stavite marinirati, dobro ga pritisnite u posudi s marinadom kako bi marinada došla do sredine sejtana.

Kuglof
3-Kuglof

Sastojci: 150 g omekšalog veganskog margarina, 250 g smeđeg šećera, 1 vanilin-šećer, 4 žlice mljevenih lanenih sjemenki, 12 žlica vode, 1 prašak za pecivo, 300 g brašna T-550, 2 dl + 3 žlice biljnog mlijeka (sojino je najbolje, no može se napraviti i s nekim drugim poput rižinog ili zobenog), 40 g kakaa (ili više kakaa – ovisno koliko želite da bude čokoladno)
Priprema: Pomiješati mljevene lanene sjemenke s 12 žlica vode i ostaviti da odstoje. Dok se lanene sjemenke natapaju, izmiksati omekšali margarin sa šećerom i vanilin-šećerom. Zatim dodati smjesu od lanenih sjemenki, 2 dl biljnog mlijeka, brašno i prašak za pecivo te sve sjediniti.
Masu podijeliti na dva jednaka dijela pa u jedan dio dodati kakao razmućen s 3 žlice biljnog mlijeka. Kalup za kuglof treba dobro podmazati pa pobrašniti, da se kolač ne bi zalijepio. Istodobno iz obje posude ulijevati smjese u kalup te u isto vrijeme okretati kalup.
Peći 50 – 60 minuta na 180 – 200 °C. Ako kolač izvana gori, a iznutra je još sirov (ako se smjesa lijepi za čačkalicu, znači da nije pečen), prekriti kolač folijom do kraja pečenja.

Sirove slatke kuglice
5-Slatke kuglice
Sastojci (za 10-ak kuglica): 600 g datulja, 300 g sirovih oraha (ili nekog drugog orašastog voća), šalica kokosova brašna
Priprema: Datulje očistiti od koštica te samljeti u sjeckalici hrane (ako nemate sjeckalicu, datulje prije namočite u vodu minimalno 40-ak minuta te ih što sitnije narežite. U tom slučaju vjerojatno će biti potrebno više oraha jer će datulje biti vlažnije). Orahe samljeti u mlincu. Sjediniti samljevene datulje i orahe te smjesu oblikovati u kuglice. Svaku kuglicu uvaljati u kokos.

Vrhnje od suncokretovih sjemenki
7-Vrhnje od suncokretovih sjemenki

Sastojci: 150 g očišćenih suncokretovih sjemenki, 1 šalica vode, 2 žlice soli ili umaka od soje (dodati još po ukusu, ako je potrebno), 2 žlice octa (dodati još po ukusu, ako je potrebno)
Priprema: Suncokretove sjemenke kuhati u proključaloj vodi 15 minuta ili ih namočiti na nekoliko sati. Nakon toga treba ih iscijediti i isprati u hladnoj vodi. U blenderu smiksati suncokretove sjemenke, vodu, sol/sojin umak i ocat dok se ne dobije glatka i kremasta tekstura.
*Umak se može čuvati u hladnjaku nekoliko dana i od njega se mogu kombinirati razni okusi. Može se dodati curry i crvena paprika, a smanjiti količina octa te povećati količina soli. Može ga se koristiti kao bešamel za lazanje, sir na pizzi (preliti nakon pečenja), a može ga se kombinirati s raznim povrćem i mahunarkama te tjesteninom.

Francuska salata
6-Francuska salata

Sastojci: 5-6 krumpira (srednje veliki), 3 mrkve, 1 šalica graška, 3-4 kisela krastavca, 1 žlica limunova soka, 2-3 žlice majoneze bez jaja, 1 žlica senfa, sol
Priprema: Skuhati krumpir, mrkvu i grašak. Povrće i krastavce narezati na kockice, dodati limunov sok, senf, majonezu i sol pa sve dobro izmiješati, tako da majoneza poveže sastojke. Po želji, mogu se dodati na kockice narezani sir od tofua i dvije žlice sojinog ili zobenog vrhnja.

Juha od poriluka
4-Juha od poriluka

Sastojci: 2 poriluka, 4 krumpira (srednje veliki), 1 žličica soli, 1 žličica začina za juhu, 3 žlice ulja, 8,5 dl vode, 1 žličica papra ili po želji
Priprema: Poriluk izrezati na kolutiće (ako je tamniji dio poriluka previše čvrst, nemojte ga koristiti). Krumpire oguliti, isprati i izrezati na kockice.
U lonac staviti ulje, dodati krumpir i pirjati oko 5 minuta na laganoj vatri. Dodati vode da se prekrije krumpir, staviti sol te kuhati još 5 minuta s poklopljenim loncem. Kada krumpir postane polutvrd, treba staviti u lonac poriluk i ostale sastojke, osim papra. Kuhati još oko 15-ak minuta na laganoj vatri. Kada je juha gotova, dodati papra po želji.