INTENZIV DIREKTNOG ISKUSTVA ISTINE

Čovjek je biće koje svoje postojanje i kretanje u kreaciji realizira često kroz
osjetila. Kad percipiramo svijet oko nas, bez obzira radi li se o fizičkom ili
energetskom svijetu, informacije primamo preko nekog od osjetila: vida, sluha,
mirisa, okusa, opipa ili intuicije. Ono što je specifično za takav način percepcije
je činjenica da postoji proces tj. postoji subjekt, objekt i proces percepcije. Na
intenzivu direktnog iskustva istine nadilazimo subjekt, objekt i proces te
otkrivamo suštinu postojanja svega što postoji oko nas i u nama.

Iako je pojavni svijet oko nas na prvi pogled veoma stvaran i krut, u suštini
kreacije pojavni svijet otkriva više nego što se naočigled pukim promatranjem
može uočiti. Pojavni svijet je svijet polariteta tj. dualnosti i kao takav nam ne
otkriva suštinu svog postojanja sam po sebi bez ulaganja svjesnog napora za
prodiranje iza njegove iluzije. Zbog postojanja polariteta, čovjek prije ili kasnije
dolazi do nezadovoljstva u svojim traganjima za izvornim tj. konačnim istinama,
o sebi, smislu života, drugim ljudima, Istini, Bogu ili bilo kojem drugom objektu
traganja. Shvaćanje da je neki od navedenih pojmova „ovo" ili „ono" je
utemeljeno na ideji koja ne mora nužno biti pogrešna, ali zbog svoje
neutemeljenosti u svijesti osobe koja ju ima, ona ostaje samo prolazna misao u
vječnoj i nepobitnoj Istini. Istina kao takva je van polariteta, čista i krajnje
jednostavna i spremna je otkriti se iskrenom tragatelju, koji će uložiti svjesni
napor da do nje dođe. Zato je svako traganje za bilo kojim svjetovnim ili
duhovnim pojmom nužno započeti i završiti u spoznaji tog pojma.

~Before I sought enlightenment, the mountains were mountains and the rivers
were rivers. While I sought enlightenment, the mountains were not mountains
and the rivers were not rivers. After I attained enlightenment, the mountains
were mountains and the rivers were rivers.~
Zen poslovica


Upravo to tumačenje je osnova i drevnog učenja istoka pod nazivom „Zen". Zen
naglašava ulogu sjedeće meditacije (zazen) u postizanju spoznaje, odnosno
direktnog iskustva istine. Poznate su priče Zen učenja i majstora gdje se
tragatelju postavlja pitanje koje naočigled nema odgovora ili smisla samo po
sebi, no odgovor na pitanje je moguće dostići nakon boravka u stanju praznine iz
koje se odgovor na pitanje nametne sam po sebi. Tako su Zen učenici dobili
pitanje od svog učitelja, te provodili sate i dane meditirajući u kutu sobe s ciljem
direktne, tj. neposredne spoznaje objekta u postavljenom pitanju. Potom kada bi
došli do onoga što su smatrali da je Istina, iskomunicirali bi svoje iskustvo svom
prosvijetljenom učitelju koji bi potvrdio (rjeđe) ili opovrgnuo (češće) doseg
njihove svijesti u navedenom pitanju i to najčešće uz udarac nekim predmetom ili batinama neke vrste. Nakon toga, učenik je ponovo nastavljao meditirati na objekt s ciljem spoznaje, odnosno direktnog iskustva.

Nadovezujući se na ovaj neobičan, ali krajnje učinkovit pristup Zen majstora, godine 1968. Amerikanac Charles Berner primjetio je da osobe koje su najviše identificirane sa slikom o samom sebi, egom ili osobnošću ne postižu veliki napredak u osobnoj terapiji. U proljeće 1968. Berneru je „sinula" ideja da napravi kombinaciju tehnika meditacije i strukture tečajeva osobnog razvoja s ciljem spoznaje istine tj. izlaska iz iluzije percepcije sebe, drugih i svijeta oko nas te postizanje unutarnje i vanjske transformacije. Tako je s vremenom tehnika rafinirana i dobila je stukturu kako izgleda i danas; tehnike meditacije na objekt i ulaska u stanje praznine spojene su s komunikacijom mentalno emotivnih sadržaja pasivnom partneru unutar dijade. Aktivni partner unutar dijade tj. osoba koja radeći tehniku intenziva ulazi u stanje jednosti s odabranim objektom s ciljem njegove spoznaje komunicira svom pasivom partneru sadržaje svijesti koji se javljaju kao rezultat nastojanja ostvarivanja direktnog iskustva. Pasivni partner svojom pažnjom energetski podupire aktivnog partnera u njegovom nastojanju da ostvari direktno iskustvo te se ciklus nakon određenog vremena mijenja, aktivni partner postaje pasivan, a pasivni aktivan. Taj pristup pokazao je da je zbog efekta komunikacije sadržaja svijesti bitno lakše ući u stanje praznine te ostvariti kvalitetan preduvjet da se direktno iskustvo odnosno spoznaja dogodi u relativno kratkom vremenu tijekom trajanja intenziva.
Struktura intenziva je kako i sam naziv govori – intenzivna. Intenziv se odvija na eko imanju u blizini Zagreba i počinje u petak navečer te traje do nedjelje popodne. Satnica je naporna i precizno definirana s ciljem ostvarivanja maksimalne moguće pomoći za lakše dostizanje direktnog iskustva. Ustajanje na intenzivu je u 7 sati ujutro, a dan u subotu završava u 22 sata. Razgovor bilo kakve vrste osim unutar dijade tijekom rađenja tehnike je zabranjen, a dnevne obroke pripremaju djelatnici imanja. Time se osigurava minimalni gubitak energije koja se govorom najvećim dijelom troši i preusmjerava ka širenju svijesti. U tom najintenzivnijem periodu, sudionici imaju dovoljan broj prilika da ako svjesno i s voljom rade tehniku ostvare ne samo jedno, već i više spoznaja. Uobičajeno je da polaznici koji su prvi put na intenzivu tragaju za odgovorom na pet temeljnih pitanja: Tko sam Ja (izvorni identitet), što sam Ja (izvorna kvaliteta), što je život, što je drugo ljudsko biće i što je Bog. Nakon toga, tragatelj može odabrati bilo koji objekt koji želi, s ciljem da ga doživi bez procesa i poslije intenziva praktično primjeni u svom životu. Utoliko je svrha intenziva dvojaka: 50% posla je dobiti direktno iskustvo tj. spoznaju, a drugih 50% je primijeniti dobivenu spoznaju u svakodnevnom životu, tj. iz nje živjeti.

Na ovaj način čovjek može u relativno malo vremena, u jednom trodnevnom povlačenju dobiti direktna iskustva za koja su duhovnim tragateljima trebale godine ili čak životi predane meditacije i posvećenosti putu samospoznaje.

S obzirom na sve navedeno, intenziv je tehnika koja iako daje brz rezultat u relativno malo vremena, zahtijeva predanost i posvećenost ka spoznaji svijeta oko sebe i u konačnici samome sebi. Iako je ova tehnika otvorena svima i nema nikakvih posebnih ograničenja za sudjelovanje na intenzivu (osim težih psihičkih bolesti), potrebno je napomenuti da se određena doza ozbiljnosti i predanosti tijekom 3 dana boravka na intenzivu podrazumijeva i očekuje. Intenziv nije tehnika za druženje već za istinski proboj u svijesti s ciljem spoznaje samog sebe na što je moguće dubljoj razini te na što je moguće većem utemeljenju sebe u toj spoznaji. Direktno iskustvo samo po sebi je čudesno i onjemu ne možete previše govoriti, ali ga se može doživjeti i iskomunicirati. Ako je težnja polaznika za spoznajom sebe i svijeta oko sebe iskrena, uz predano prakticiranje tehnike intenziva direktno iskustvo predstavljat će vrhunac proboja svijesti pojedinca u ovoj inkarnaciji, a time i kvalitetna podloga za ostvarenje sebe kao cjelovitog bića na bilo kojem području čovjekova života. Sve što je potrebno za to je imati hrabrosti i želju za Istinom, te naknadno uživati u punini dobivenih spoznaja, često čudesno opisanih u raznim duhovnim učenjima istoka.

Autor teksta i voditelj intenziva: Branko Antunović

Datum održavanja intenziva: 07.-09.10.2016.
Početak je u petak 07.09 u večernjim satima (18 sati) tako da je tečaj maksimalno prilagođen svima koji imaju osmosatno radno vrijeme u tjednu. Mjesto održavanja: Eko imanje „Repro eko", Jastrebarsko E-mail za prijave i dodatne informacije: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Prijave se primaju zaključno s 27.09.2016. Broj sudionika je ograničen.