Bugarska - Miris ruža i 7 kristalnih jezera planine Rila

Put u Bugarsku ulazak je duboko u povijest ljudskih tragova, starih kultura, susret sa misterijima i nekim uistinu fantastičnim prirodnim ljepotama.

Civilizacijski čuvari, gradovi Sofija i Plovdiv, dva su Bugarska diva u svakom smislu riječi. Bugarska metropola Sofija poznata je i kao drugi najstariji grad u Europi, a svojom ulogom istinska je kulturna metropola šireg područja znanog pod nazivom Balkan. Stari grad Plovdiv, drugi po veličini bugarski grad, na UNESCO-voj je listi zaštićene baštine. Posjetit ćemo još jedno mjesto s te liste. Tračansku grobnicu u gradu Kazanlak. Ovaj grad predstavlja ružu, istinsku kraljicu među cvijećem i eteričnim uljima a u njemu se nalazi i muzej ruža kojeg ćemo također posjetiti. 

Prema nekim spoznajama, Bugarska je zemlja čak dva područja koji ulaze u konkurenciju geografskih mjesta s najsnažnijim"pozitivnim" zračenjima, energijama prostora. To su Belintash plato i Rila jezera, splet jezera iznad 2.000 metara nadmorske visine. Posjetiti ćemo oba mjesta i uvjeriti se kako na nas djeluje njihova specifičnost.

Rila samostan, religijsko–kulturni centar Bugarske, također je dio puta, kao i Bachovo manastir, drugi po veličini. Na kraju, pogled sa Belogradchik stijena.

No, ono čime će početi cijelo putovanje je posjet dolini ruža. U podnožju Stare planine savršeno uspijeva ruža. Iz brojnih destilerija izlazi najmirisnija nota na svijetu, njezino eterično ulje. U destileriji Enio Bonchev doživjet ćemo cijeli proces, a u poljima ruže brati njihove latice.

Datum: 21-28.5.2017.
Cijena: 3399 kn ( 447€ )

Prijavite se bez obaveze na donju prijavnicu. Hvala

rila3

 1. dan, 21.05.2017. Zagreb-Kalofer (Bugarska)
Polazak iz Zagreba u ranojutarnjim satima. Cjelodnevna vožnja do Bugarske. Smještaj u mjestu Kalofer, podno Stare planine. Smještaj u hotel, noćenje. (V)

2. dan, 22.05.2017. Kalofer – destilerija Enio Bonchev – Kazanlak – Kalofer
Dan Ruže. Posjet destileriji Enio Bonchev. Obilazak pogona za destilaciju ruže i kušanje proizvoda od ruže. Odlazak prema gradu Kazanlak . Slobodno vrijeme za ručak u vlastitoj organizaciji. Posjet muzeju ruže, tračanskoj grobnici, megalitskom svetištu. Povratak u hotel, noćenje. (D, V)

3. dan, 23.05.2017. Kalofer – Belintash plato – Bachovo manastir – Kalofer
Jutarnja meditacija. Prožeti senzibilitetom koji na nas ostavi susret s ružama nastavljamo put prema Belintash platou. Mjesto gdje kazaljke kompasa otkazuju poslušnost, uz koje su vezane brojne legende i priče o zemaljskim i vanzemaljskim posjetima. Belintash je prava poslastica tragačima skrivenih svjetova. Treći nas dan još čeka i Bachovo manastir.

4. dan, 24.05.2017. Kalofer – Plovdiv – Sofija
Dan bugarskih divova. Plovdiv, stari grad opuštena šetnja i razgled Sofije. Preporuka posjet Nacionalnom povijesnom muzeju u Sofiji gdje nas čeka i divna zbirka Zlata iz Panađirišta. 
Noćenje u drugom hotelu, u okolici Sofije, bliže našim sljedećim destinacijama. (D,V)

5. dan, 25.05.2017. Sofija – Rila jezera – Sofija
Cjelodnevni izlet i obilazak rilskih jezera. Jezera se kaskadno ulijevaju jedno u drugo krećući se od 2.500 do 2.100 metara nadmorske visine. Povratak u hotel, noćenje. (D, V)
Napomena: Može se dogoditi da jezera ostanu pod snijegom i u 5 mjesecu. U tom slučaju napraviti ćemo neki drugi izlet, a obići ono što će biti moguće.

6. dan, 26.05.2017. Sofija – Rila manastir – stob piramide - Sofija
Na redu su rilski manastir, stob piramide, atraktivni kompleks stijena te jedno malo iznenađenje.
Rilski manastir podijeljen je na nekoliko cjelina. Ulaz u glavnu crkvu i dvorište je besplatan, a neki dijelovi se posebno plaćaju nekoliko eura, na licu mjesta.
Povratak u hotel, noćenje. (D, V)

7. dan, 27.05.2017. Sofija – Belogradchik – Zagreb
Pozdraviti ćemo se sa Bugarskom s mjesta od kojeg će se biti možda teško odvojiti. Belogradchik stijene nude zapanjujući pogled i završetak kakav priliči ovoj nesvakidašnjoj avanturi.
Povratak prema Zagrebu, očekivano vrijeme dolaska kasno u noć. (D)

Dodatne korisne informacije:
• Bugarska je velika zemlja tako da treba voditi računa o svakodnevnim putovanjima. Sam tempo će biti umjeren i nema žurbe.
• Osim toga, bez obzira na godišnje doba, često su nam odredišta mjesta u planinama, tako da je toplija odjeća neophodna. Biti će lakših pješačkih dionica. Jedino Rila jezera mogu tražiti lakšu do srednju fizičku spremu.
• U slučaju snijega na Rila jezerima, organizirat ćemo ili zamjenski izlet ili atraktivnu radionicu pod stručnim vodstvom.

Tales of Croatia
Svijet novih dimenzija d.o.o.
HQ address: Majke Terezije 6, 10090 Zagreb, Croatia
OFFICE address: Ulica pod brezom 11, Vrhovčak 11, 10430 Samobor, Croatia
t: +385-1-553-1367, m: +385-98-46-76-26
e: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.e: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
OIB: 85094920528, ID kod: HR-AB-01-080794680
Skype: KristinaCRO, www.talesofcroatia.com, facebook.com/talesofcroatia