Dugoročno rješenje za probleme sa sinusima

Nasya je u Ayurvedi jedna od ključnih procedura za čišćenje toksina iz šupljih kanala glave. Važno je naglasiti da ovaj tretman otklanja još i višak nakupljenih dosha (Vata, Pitta, Kapha).

Kako Nasya ima jedinstven učinak, vrlo je cijenjen tretman, što govori i činjenica da je sastavni dio ayurvedske procedure Panchakarme, kraljice detoksikacije. Tretman se provodi tako da se kroz nosnu šupljinu ili nazalne puteve apliciraju prirodni preparati u obliku ulja, prahova, biljnih sokova i dima zapaljenih biljnih mješavina.

Zbog anatomske povezanosti, preparat koji se aplicira kroz nosnu šupljinu širi se u slijedeće dijelove glave:
• paranazalne sinuse
• kroz nosno-suzne kanale do očiju
• kroz nosno-ždrijelni kanal do grla
• kroz eustahijevu cijev do srednjeg uha
• od srednjeg uha do intrakranijalnih prostora
Nakon što se primjenom Nasye počiste svi navedeni kanali od nakupljenih toksina, usljedit će izoštrenost svih osjetila – vida, njuha, opipa, sluha i okusa.

Kako tretman čisti i otvara kanale u glavi, time poboljšava i proces opskrbe tijela kisikom, što ima direktan utjecaj na funkcije mozga.

Nasya se najčešće koristi (kako smo već naveli) za zdravstvene probleme glave, no ona se može provoditi i za mnoga druga stanja koja pogađaju strukture koje nisu u glavi. To je zato što je glava centar cijelog centralnog živčanog sistema kao i drugih funkcija kroz tijelo.

Zbog toga što nema vremenske odgode zbog procesa probave kao kod uzimanja preparata oralno, Nasya ima brzi i direktan efekt na tijelo.

Preparati koji se koriste za čišćenje sinusa i ostalih kanala imaju dobru sposobnost penetracije i mogu blago iritirati. Blaga iritacija ako se uopće pojavi, najčešće nestane u roku od pola sata po završetku tretmana.

Stručno izabrani prirodni preparati, udisanje tople vodene pare i masaža lica i vrata toplim uljima imaju funkciju pretvaranja ljepljive sluzi u manje ljepljivu i više mobilnu. Takvu sluz, koja se u Ayurvedi smatra toksinima je puno jednostavnije izbaciti iz sinusa i ostalih šupljina u glavi.

Nasya tretman se najčešće provodi 3 do 7 puta kako bi se otklonila sva nakupljena sluz. Kod kroničnih dugogodišnjih začepljenja šupljina sa velikim količinama sluzi najčešće je potrebno 5 do 7 tretmana.

Postoji više desetaka bolesti i zdravstvenih problema koje se mogu tretirati Nasya tretmanom, no neki od najčešćih su:
• začepljenost sinusa
• upale sinusa
• nazalne alergije
• nazalni polipi
• promuklost
• glavobolje
• migrene
• epilepsija
• bolesti očnih kapaka
• bolesti usta, uha, grla, nosa
Važno je napomenuti da danas u modernoj medicini nažalost ne postoji niti približno uspješna metoda čišćenja sluzi iz sinusa i ostalih šupljih kanala koji se nalaze u glavi.

Alopatski doktori najčešće preporučuju operacije sinusa koje su jako bolne i neugodne te nikako ne čiste ostale navedene kanale a najčešće uključuju duge periode oporavka.

Nasya je tretman kojim se s minimalnom nelagodom postižu maksimalni rezultati i to na jedan potpuno prirodan način. Ta činjenica govori najviše o važnosti ovog tretmana.

Ayurveda ima iznimne rezultate u dugoročnom rješavanju problema sa sinusima. Uz nekoliko Nasya tretmana i pridržavanje određenih daljnjih uputa moguće je riješiti probleme sa sinusima na duge periode ili čak doživotno.

............... INFO ...............
Ovaj članak je objavljen u posljednjem izdanju newslettera Ayurvedskog centra Elementa.
Kroz newsletter uvijek možete saznati nešto više na temu Ayurvede, meditacije, prehrane, emocionalnih blokada, podsvjesnih programa, ayurvedskih recepata i sličnih tema s ciljem povećanja kvalitete života i razvoja samosvijesti.
Cijelo izdanje newslettera možete pogledati ovdje: http://eepurl.com/cyBGy5
Za prijavu na newsletter kliknite ovdje: http://eepurl.com/bU3JAr
Ukoliko ste se prepoznali kao potencijalni kandidat za Nasya tretmane, iste možete proći u
Ayurvedskom centru Elementa. Prijavom na newsletter listu također se mogu ostvariti značajni popusti na Nasya tretmane.

Ayurvedski centar Elementa
Draškovićeva 72, Zagreb
www.elementa-ayurveda.hr