Vještice u nama

Bliži se noć vještica, i to nas navodi da porazmislimo o samom pojmu vještice. Njih naime, ima raznih: od onih zastrašujućih starica kojima vrve europske bajke, preko vidarica, mudrih žena, pa sve do dalekoistočnih vještičjih obitelji, u kojima se vještičje sposobnosti prenose s koljena na koljeno. Čak i u nama bližim tradicijama, česta je zamisao o tri doba žene, koja se preslikavaju i na tri doba vještice: djevu, majku i babu. Svaka od njih ima svoje negativne, ali i svoje pozitivne strane. Vještica je, na određeni način, oznaka prijelaza, prolaza i izlaza, iz jednog doba u drugo, iz jednog svijeta u drugi.

Upravo zbog toga, odlučile smo kao svojevrsno zagrijavanje pred noć vještica – datum koji već sam po sebi ima višestruko simboličko značenje kao trenutak u kojem se pregrade između "ovog" i "onog" svijeta istanjuju do prozirnosti – održati radionicu u kojoj bismo posegnule za pojmom vještice kao arhetipa u svijetu koji nas okružuje, ali i u nama samima.

Za početak, bacit ćemo pogled na koncept vještice u folkloru i popularnoj kulturi – jer svuda u svijetu postoje vještice, a neke od njih možda i nisu ono što očekujete! – da bismo nakon toga ušle u aksiodramski iskustveni rad u kojem ćemo pokušati proniknuti dublje u sebe.

Radionica će se održati u subotu, 28.10. 2017. godine, u prostorijama centra u Gundulićevoj 34, u trajanju od 4 sata, od 16.00 do 20.00 sati.
Zainteresirane molimo da se najkasnije do 25.10. prijave ovdje.
Cijena radionice je 200 kn.