Priče znaju put – iscjeljujuća moć priče

Susan Perrow svjetski poznata doktorica priča po treći put gostuje u Zagrebu od 6. do 7. travnja 2018.

Pričanje priča ujedinjuje priču, pripovjedača i slušatelja. Jedan od načina da upoznate kulturu različitu od vaše jest slušanje njihovih priča. Jedan od načina da upoznate drugu osobu jest slušanje njenih osobnih priča. Jedan od načina da pomognete nekome u nevolji jest da mu ispričate ljekovitu priču. Pričanje priča nas povezuje. Ono je sastavni dio naše ljudskosti.

Pripovijedanje jest umjetnost, jedna od najstarijih. Priče dotiču naše srce, one nas mogu pokrenuti, nahraniti, utješiti, nasmijati. Priča lako nalazi put do dječje duše, a ako je bogata lijepim slikama i istinitom simbolikom, može dotaknuti najdublje slojeve duše i tamo ostaviti trajan utisak mijenjajući pritom djetetov odnos prema sebi i svijetu.

Susan Perrow, australska je pedagoginja i spisateljica koja ukazuje na iscjeljujuću moć bajki i
priča za djecu: „U odnosu prema onome što smatramo izazovima u ponašanju bitno je s maštom ući u djetetovo vlastito iskustvo, umjesto da mu izvana namećemo moralni kod u vidu priča koje upozoravaju – tj. djeluju kroz strah od posljedica. Terapeutski pristup daje djetetu poticaj za promjenu ponašanja iznutra kroz razvoj metaforičkih slika koje postaju njegove – puno trajniji i učinkovitiji pristup od pukog tjeranja na prilagodbu vanjskim standardima. Terapeutske priče stoje na suprotnom kraju ljestvice od nametanja normi. One su nježne, prijateljski se obraćaju djeci, poštuju djetetovo iskustvo i afirmiraju njegovu želju i kapacitet za rast na sve moguće skrivene i začuđujuće načine.....
Priče osjećaju put, priče znaju put, priče mogu pronaći put. Priče mogu pronaći put izravno u vašu dušu, baš kao što voda pronalazi put kroz procijep u zidu, gdje ga ništa drugo ne može pronaći! I, baš poput vode, priče osvježavaju i vitalne su za zdrav rast i razvoj. Mnoge priče zajedno čine “zdenac” u koji životni putnici mogu zaroniti i nastaviti svoje putovanje, s novom snagom i osvježeni...“

Kao gošća Instituta za waldorfsku pedagogiju i Waldorfske škole u Zagrebu, Susan Perrow će
6.-7.04.2018. u Waldorfskoj školi u Zagrebu, Jakuševečka 6, održati dvodnevnu radionicu kreiranja i pričanja priča. Predavanju i radionici u petak moći će prisustvovati svi zainteresirani bez ograničenja broja prijavljenih. No u subotu, broj sudionika bit će ograničen na one koji su već prisustvovali njenim seminarima, a ako bude mjesta moći će se priključiti i novi sudionici uz uvjet da pročitaju uvodne dijelove dviju prevedenih knjiga. Ovog puta zahvatit će se malo dublje u teme što je imaginacija i kako to priče nalaze put. Bit će vremena za istraživanje različitih pripovjednih formi kao i novih vježbi za sastavljanje priča. Dotaknut ćemo se tema sastavljanja priča za širu društvenu zajednicu i globalne društvene izazove kao i za individualne potrebe.

U nastavku su detaljnije podatke o radionici i kratku biografiju Susan Perrow.

RADIONICA koja će vam otkriti iscjeliteljsku moć priča i probuditi vaše kreativne potencijale za stvaranje vlastitih terapeutskih priča. Vodi je u svijetu poznata „doktorica priča“ čije su dvije knjige objavljene na našem jeziku (Priče za laku noć i Iscjeljujuće priče II; Ostvarenje d.o.o.).

Priče znaju put – iscjeljujuća moć priče
6.-7. travanj 2018.
- priče koje bude nadu, jačaju emocionalnu otpornost i izgrađuju pozitivne vrijednosti
- vođenje kroz proces stvaranja vlastitih priča za različita traumatična iskustva - istraživanje izlječujuće moći metafore

Vrijeme: petak 6. travnja 2018. ; 16.00 - 20.30
              - Kako sastaviti iscjeljujuću priču ? - seminar uz primjere

               subota 7. travnja 2018.; 9.30 - 18.30 sati
             - Priče znaju put – iscjeljujuća moć priče - radionica*

Mjesto: Waldorfska škola u Zagrebu, Jakuševečka 6

Voditeljica: SUSAN PERROW (M.ED.) je spisateljica, pripovjedačica i predavačica na seminarima za odgojitelje, učitelje i roditelje. Šesnaest godina provela je u waldorfskim školama i vrtićima u Australiji i Keniji. 2000. g. pokrenula je prvi seminar za pričanje priča na Australian University (S.C.U.) i uz potporu australske vlade vodila projekt kreativnog pisanja priča za pomoć djeci s teškoćama u ponašanju (CARE Program, Byron Council). Danas se bavi pisanjem, savjetovanjem učitelja, odgojitelja, roditelja, terapeuta te vođenjem radionica, seminara i predavanja. Putuje od Kine do Afrike, od Europe do Amerike te uzduž i poprijeko svoje osunčane Australije. Njene knjige prevedene su na mnoge jezike, uključujući hrvatski, slovenski, srpski, kineski, koreanski, japanski, španjolski i portugalski. Više o radionicama i knjigama pronađite na stranici www.susanperrow.com

Za radionicu u subotu broj sudionika je ograničen te je potrebno što prije popuniti prijavnicu i po potvrdi prijave uplatiti kotizaciju na žiro račun WUZ-a: IBAN HR1824840081107308666; OIB: 06554796488.

Kotizacija za petak i subotu iznosi: 500*
Samo za petak: 200 kn i 150 kn**

PRIJAVITE SE PREKO DONJE PRIJAVNICE
NA MAIL ĆE VAM STIĆI SVI DETALJI OKO PRIJAVE I PLAĆANJA
HVALA

*Radionica u subotu je namijenjena onima koji su već prisustvovali prethodnim seminarima S.Perrow i oni ostvaruju popust od 10%. Učesnici koji nisu prisustvovali ranijim seminarima trebat će se pripremiti za radionicu i unaprijed pročitati uvodni dio iz objavljenih knjiga. Broj učesnika je ograničen.

**Popust za roditelje w.škole, studente IWP-a i nezaposlene.
U kotizaciju su uračunati materijali za radionice i osvježenje u pauzama.
Institut izdaje potvrdnice za sudjelovanje.

Kontakt osoba: Lada Pekota Šenjug 098 98 08 631 / Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

iwp logo

INSTITUT ZA WALDORFSKU PEDAGOGIJU                  
10 000 Zagreb, Mallinova 34                                              
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., mob. 0989808631

udruga roditelja waldorf jogo
UDRUGA RODITELJA I UČITELJA
WALDORFSKE ŠKOLE U ZAGREBU (WUZ)
Jakuševečka 6, 10 020 Zagreb