Počinje studij euritmije

Dragi svi, s radošću vas obavještavamo da u rujnu 2018. počinje petogodišnji izvanredni studij euritmije! Pripremni seminar na kojem uživo možete doživjeti što je euritmija i postaviti pitanja koja vas zanimaju održat će se u subotu 16.6.2018. u 16h u Waldorfskoj školi u Zagrebu. Također, u nastavku je pozivnica za euritmijsku predstavu „Snjeguljica i Ružica“ 15.6.2018. u 20 sati u Waldorfskoj školi u Zagrebu.

O studiju

Jedini studij euritmije u Hrvatskoj i regiji svojim 10-semestralnim (petogodišnjim) programom prilagođen je polaznicima koji su zaposleni jer se nastava odvija u popodnevnim terminima - tri puta tjedno uz jedan dan predviđen za samostalno vježbanje te jednu subotu mjesečno. Nastavnici ovoga studija iskusni su euritmisti s dugogodišnjim umjetničkim i pedagoškim radom ostvarenim u predstavama Zagrebačkog euritmijskog ansambla Iona i u sklopu izvođenja nastave studija euritmije. Edukaciju izvode i renomirani gostujući strani predavači koji kontinuirano prate razvoj studenata čime se omogućuje održavanje visoke kvalitete nastave.

Okosnicu studija čini nastava iz tonske i glasovne euritmije koja podrazumijeva praktično usvajanje elemenata euritmijske umjetnosti s ciljem njihove primjene u individualnom i grupnom euritmijskom interpretiranju glazbenih i književnih djela. Nastavu upotpunjuju umjetnički predmeti: oblikovanje govora, pjevanje, slikanje, crtanje i modeliranje; teoretski predmeti: antropozofija (duhovnoznanstveno razumijevanje čovjeka), teorija glazbe, književnost, povijest umjetnosti, anatomija i fiziologija kao i izvođenje vježbi bothmer gimnastike. Semestralni ispiti iz umjetničkih predmeta izvode se kao javne umjetničko-nastavne produkcije. 

Studij počinje intenzivnim radom na upoznavanju vlastitoga fizičkog tijela i svjesnom ovladavanju kretnjama s naglaskom na vježbanju ritmova, koordinacije pokreta, orijentacije u prostoru i izvođenju vježbi sa štapovima. U drugoj godini slijedi rad na fluidnosti pokreta, povezivanju pojedinih segmenata u konzistentne cjeline i razvijanju lakoće kretanja koja je povezana s vitalnim snagama. Po završetku druge godine nastavnički kolegij razmatra napredak pojedinog studenta i opravdanost nastavka studiranja ukoliko se pokaže da polaznik ne zadovoljava kriterije.

Sadržaj treće godine osobito je usmjeren na kultiviranje osjećajnog života, na istančan doživljaj ugođaja pojedinih melodija (skladbi), pjesničkih imaginacija i način kako se emocija prenosi u vidljivu kretnju kao duševna gesta, kao kretnja prožeta karakterom. Na četvrtoj godini studenti se bave razvijanjem osobnog euritmijskog izričaja pripremajući solo točke iz glasovne i tonske euritmije te se upoznavanju s osnovama pedagoške euritmije. Peta godina studija svojim je programom rada orijentirana na sabiranje iskustava stečenih tijekom prethodne četiri godine kao i na pripremu diplomskih nastupa tj. turneja koje obuhvaćaju javne nastupe u Goetheanumu (Dornach, Švicarska), Eurythmeumu (Stuttgart, Njemačka) i teatrima u zemlji i inozemstvu.

Završetkom petogodišnjeg studija euritmije, diplomirani euritmist može djelovati kao samostalni umjetnik-izvođač: kao solist ili član euritmijskih ansambala. Uz u cijelosti završen program pedagoške euritmije osposobljen je za rad u vrtićima, osnovnim i srednjim waldorfskim školama kao nastavnik euritmije. Po završetku programa zdravstvene euritmije osposobljen je za terapeutski rad u sklopu antropozofske medicine tj. u suradnji s antropozofskim liječnicima.

Detaljnije informacije o predmetima, nastavnicima i cijeni studija možete pronaći na stranici www.euritmija.org.

Dobrodošli!

Institut za waldorfsku pedagogiju
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
098 980 86 31
098 919 88 13 

 

snjeguljica i ruzica