Online: Sensing Salon, Denise Ferreira da Silva i Valentina Desideri

9. ožujka, 20h, CET, online: Sensing Salon, Denise Ferreira da Silva i Valentina Desideri

Iscjeljenje, kao i umjetnost, je transformativna praksa. Iscjeljenje je nešto što se radi i nešto što djeluje: ono uspostavlja ravnotežu. U svom suradničkom radu, Valentina Desideri i Denise Ferreira da Silva istražuju iscjeljenje kao umjetničku formu, praksu osjećanja i razumijevanja koja obuhvaća proučavanje, razmišljanje, čitanje i eksperimentiranja s uspostavljanjem ravnoteže te seže u najdublje dijelove našeg zamršenog postojanja. Ferreira da Silva i Desideri vode Sensing Salon – studio za praksu iscjeliteljske umjetnosti – koristeći različita čitanja i tehnike poput tarota, ljekovitog bilja, karata za lažnu terapiju, knjiga, astrologije, reikija, itd.

Program je dio serije razgovora Večeri s WHW (Što, kako i za koga) Akademijom. Za linkove na Zoom molimo da se unaprijed registrirate na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Od 2019. do 2022. godine Rijksakademie, MACBA i WHW razvijaju program Education from Below koji istražuje umjetnost kao prostor dijaloga, kolektivnog učenja i imaginacije. Program uviđa da umjetničke prakse mogu dislocirati tradicionalne podjele između teorije i prakse te graditi znanje kroz dijeljenje i zajedničko učenje. Partneri zajedno istražuju i dijele metodologije i modele umjetničkih praksi koji se temelje na razmjeni. Iako su mogućnosti fizičkih susreta drastično smanjene, zajednički je razvijen niz online događanja. Ona se bave alatima koji se razvijaju i s kojima umjetnici, kustosi i institucije eksperimentiraju kako bi navigirali ovim razdobljem velikog prekida i društvene promjene, kao i pitanjem kakvi tipovi umjetničkih ekologija se s tim alatima mogu stvoriti.

Denise Ferreira da Silva je akademkinja i umjetnica. Njezin rad bavi se etičko-političkim promjenama globalne sadašnjosti. Autorica je knjiga Toward a Global Idea of Race (Prema globalnoj ideji rase, University of Minnesota Press, 2007), A Dívida Impagavel (Oficina da Imaginaçāo Política and Living Commons, 2019), Unpayable Debt (Neotplativ dug, Stenberg/MIT Press, 2021) i suurednica (s Paulom Chakravartty) knjige Race, Empire, and the Crisis of the Subprime (Johns Hopkins University Press, 2013). Nekoliko joj je članaka objavljeno u vodećim interdisciplinarnim časopisima kao što je 4Waters-Deep Implicancy (2018), u suradnji s Arjunom Neumanom. Vodi relacijske umjetničke prakse Poethical Readings i Sensing Salon, u suradnji s Valentinom Desideri. Izlagala je i predavala u važnim umjetničkim prostorima kao što su Centar Pompidou (Paris), galerija Whitechapel (London, MASP (Sāo Paulo), muzeji Guggenheim (New York) i MoMa (New York).

Valentina Desideri je umjetnica čija praksa obuhvaća osmišljavanje učenja s drugima. Obrazovala se za suvremeni ples na Laban Centre u Londonu (2003–2006), a kasnije je stekla magisterij iz likovnih umjetnosti na Sandberg Institutu u Amsterdamu (2011–13) te je trenutno na doktoratu na Institutu za socijalni pravdu na Sveučilištu British Columbia u Vancouveru. Bavi se lažnom terapijom (Fake Therapy) i političkom terapijom (Political Therapy), te je jedna od suorganizatora Foruma izvedbenih umjetnosti u Francuskoj. Okušava se u pisanju sa Stefanom Harneyjem, uključuje u Poetska čitanja (Poethical Readings) i nalazi u Salonima osjeta (Sensing Salons) s Denise Ferreira da Silva, članica je Oficina de Imaginação Política, čita i piše.

 Photo: Erik Hood., Sensing Salon, Artspeak, Vancouver, 2017.




alternativni-oglasni-centar-2


Želite možda oglasiti svoju radionicu, tečaj, predavanje, proizvod ?
Za samo 140 kn po objavi možemo kvalitetno promovirati vašu vijest.
Pošaljite nam upit na mail 
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 ili ispunite donji obrazac:
Više o našim mogućnostima možete vidjeti ovdje.