Intenzivna radionica ritma 'TaKaDiMizacija Sveca' (Komiža)

​Dragi/e, kao što mnogi/e od vas znaju, posljednje dvije godine vodio sam intenzivnu ljetnu radionicu ritma, pod nazivom TaKaDiMizacija Visa, u sklupu kazališnog kampa Besa.

I ove godine nastavljamo, ali sa malo drugačijim nazivom, jer se radi o jednom drugom otoku.

Selimo se na ludi mali nenaseljeni otok, 13,5 milja udaljen od Komiže - Sv. Andrija, poznatiji kao Svetac.

Pa vas sve s veseljem obavještavam i pozivam da se prijavite na intenzivnu radionicu ritma - 'TaKaDiMizacija Sveca' :)

o radionici:

1. ***TAKADIMIZACIJA SVECA***, radionica ritma
Datum: 10.-14.8.2017., 4h dnevno
Polazak iz Komiže: 9.8. iza podne; povratak u Komižu 15.8. oko podne

Opis radionice:
Intenzivna radionica ritma podrazumjeva učenje tradicijskih zapadnoafričkih ritmova s područja Gvineje, Malija i Burkine Faso. Stavlja fokus na tehniku sviranja, strukturu ritma i prije svega na slušanje. Princip učenja je isključivo učenje po sluhu: kombinacija zapadnoafričkog tradicijskog načina učenja kombinirana s pedagoškim tehnikama razvijenim tijekom dosadašnjeg dugogodišnjeg voditeljeva iskustva.

Radionica će se baviti istraživanjem grupnog sviranja, raznim tehnikama stvaranja i održavanja grupne dinamike, osvještavanjem tempa, ritmičkog dialoga, vođenjem grupe kao i tehnikama improvizacije, koja uvijek polazi od slušanja i reagiranja na slušanje.

Iako će glavnina inspiracije za učenje i osvještavanje ritma biti zapadnoafrička tradicija, često ćemo posezati i za drugim ritmičkim tradicijama poput balkanske i indijske tradicije i kroz njih se baviti neparnim mjerama, poliritmijama i polimetrijama.

Mnogi tradicijski ritmovi raznih kultura nastali su kao reakcija i pokušaj imitiranja zvukova iz prirode. Polazeći od toga istraživat ćemo mogućnosti kako nas postojeći zvukovi otoka mogu inspirirati na stvaranje vlastitih ritmičkih kreacija, koristeći dostupne predmete i zvukove koji nas okružuju, kao i vlastito tijelo.

Za kraj radionice zamišljeno je da svi polaznici održe prezentaciju naučenih ritmova u obliku malog koncerta.
Planiran je rad s početnom i naprednom grupom svakog jutra po 2h, te svi zajedno predvečer još 2h.

Voditelj: Nenad Kovačić
Cijena: 1980,00kn.

U cijenu uključeno:
- 6 dana na Svecu
- radionica
- smještaj kamperskog tipa
- transfer do Sveca iz Komiže i natrag
- 3 obroka dnevno u toku cijelog trajanja boravka
- slobodan ulaz na festivalski program BESA kazališnog kampa na Svecu
- slobodno sudjelovanje u popratnom programu
- joga

Prijavite se ovdje.​​
Ili na donju prijavnicu. Hvala

vidim ose :)
Nenad

www.hodomostvarujemritam.com
M: +385 95 914 75 45
djembe.radionica@gmail.com

Više informacija o otoku i kampu od ekipe Besa:

O LOKACIJI
Otok Svetac je jedna od rijetkih preostalih netaknutih oaza Jadrana zahvaljujući činjenici da je u cijelosti u privatnom vlasništvu obitelji Zanki. Mjesto je gdje je još uvijek jedino Majka Priroda zaslužna za njegovu ljepotu, divljinu, izolaciju i svetost, i voljeli bismo da ostane tako. Iz poštovanja prema otoku i obitelji koja nas je pustila u svoje dvorište.
Otok Sveti Andrija, zvan još i Svetac, udaljen od Komiže 13,5 milja, dugo je bio poznat kao najudaljeniji naseljeni hrvatski otok. Danas tu više nitko ne živi, samo povremeno članovi obitelji Zanki. Ostalo je samo kopno i stare kamene građevine koje svjedoče o životu i trudu svojih stanovnika koji su kroz stoljeća stvarali povijest ovog otoka. Površine je 4.2 km2, a visok 316 m. Svetac je posebno zanimljiv zbog svojih priča i događanja iz prošlosti, a članovi obitelji još se sjećaju i rado pričaju o povijesti svoje obitelji i načinu života na otoku. Jedna od njih je i legenda o ilirskoj kraljici Teuti o čemu svjedoče srušene zidine kraljičina dvora na vrhu samog otoka-Teutin grad te ostaci benediktinskog samostana i suhozida koji se ove zime prvi put nakon 1000g dijelom srušio (a potrudit ćemo se popraviti ga). S južnog obronka pruža se veličanstven pogled na pučinu i otoke Brusnik i Jabuku.

Kad je 30-tih godina godina prošlog stoljeća Tin Ujević posjetio Svetac, rekao je: Dovde i nema dalje!

ROBINZONSKI KAMP
Za polaznike organiziramo transfer iz Komiže do Sveca i natrag.
Na otoku nema restorana, dućana, cesta...samo sunce, more, naš kamp i 4 kuće s povremenim stanovnicima. Jedna od njih će biti naš dom za vrijeme kampa. Drugim riječima, bit ćemo gotovo sami na cijelom otoku.
Smještaj je organiziran u formi kampa, sa šatorima, hemocima, vrećama za spavanje...u borovim šumarcima na obroncima otoka.
Imamo kuhinju i sanitarne čvorove s vodom grijanom suncem na raspolaganju te planiramo 3 obroka dnevno spremati za svih. Nije baš da se imate gdje sami pobrinuti za hranu, zar ne? Ovaj put imat ćemo vege i mesne obroke.
Otok nema svoj izvor vode, sva voda dolazi iz gustirni koje se pune kišnicom. Stoga ćemo s pažnjom i poštovanjem trošiti vodu. Tu je naravno i more.
Struje iz klasičnih izvora također nema. Postoje solarne ploče kao i plinska rasvjeta koju koristimo. Punjenje mobitela će biti izazov :) al zapitajte se treba li vam zaista tih par dana života u izolaciji veza sa svijetom.
Jeste li spremni za ovakav izazov? Jeste li željni života u prirodi, izloženi suncu, moru i vjetru, s dobrim ljudima, bez svih onih nepotrebnih i opterećujućih stvari civilizacije?

Ako baš nikako nikako ne možete kampirati i treba vam krevet, javite nam. Možda možemo pomoći u smještaju u jednoj od kuća na otoku.

PROGRAM
Ograničili smo broj ljudi i program kako bismo postigli ravnotežu između nas i otoka, onoga što želimo i onoga što možemo napraviti na Svecu.
Svaki dan sastoji se od ranojutarnje joge s pogledom na pučinu, radionice, obroka s domaćim vinom, zajedničkog druženja, kupanja na sikama, šetnji po otoku, te neformalnog programa (projekcije filmova o Svecu i Visu, filmovi iz permakulture, noćno promatranje neba, vođene šetnje, ribolov, glazba, čitanje putopisa BESA...) i festivala.

O voditelju:
nenad kovacicNenad Kovačić (Zagreb, 1982.) je udaraljkaš i istraživač balkanskog i zapadnoafričkog ritma o kojem je učio od najvećih živućih majstora u Gvineji, Maliju i Burkini Faso. Dobitnik je strukovne glazbene nagrade Status (2006.) za najboljeg instrumentalistu u kategoriji etno glazbe. Glazbom se počeo aktivno baviti 1997. Djeluje u Zagrebu kao član bendova Antenat, Afion, Sevdah Takht Damira Imamovića, NmAB s kojima je objavio 7 službenih izdanja i s kojima redovito nastupa diljem Europe. Od 2006. godine djeluje i kao autor kazališne i filmske glazbe.
Od 2006. pohađa 'Ethno' kampove (projekt JMI-a koji okuplja mlade glazbenike zainteresirane za tradicijsku glazbu) diljem svijeta (Švedska, Hrvatska, Indija), a u nekoliko navrata i sâm vodi Ethno kampove (Danska, Indija, Hrvatska). Također, 2014. u Parizu pohađa Ethnofonik, trening seminar za umjetničke voditelje ethno kampova, u organizaciji francuske udruge A.O.L.F.
Od 2008. kao član udruge Dyalli (udruga za promicanje afričke kulture u Hrvatdskoj) pokreće zagrebačku školu zapadnoafričkog ritma koju kroz tromjesečne cikluse vodi i danas. Iza sebe ima i niz održanih vikend radionica po raznim hrvatskim gradovima.
Iako se kroz svoje muzičko djelovanje od samih početaka bavi improvizacijom, tijekom protekle dvije godine Kovačić je kroz projekte Suprised Body Project (suvremena plesna predstava, Studio za suvremeni ples), Noćne vizije (multimedijalni performans, Ganz novi festival 2013.), Zvuk pokreta (autorski glazbeni projekt, Izlog suvremenog zvuka 2014.), te sudjelovanje na Audio art festivalu, intenzivirao svoj rad na području improvizirane glazbe, odnosno točnije - suvremene u širem smislu riječu, eksperimentalne, elektroakustične i grupne improvizacije, te dalje svoj autorski rad razvija u tom smijeru.

 

Prijava za TaKaDiMizaciju