LanBox, radionica svjetla

Gangplank Zagreb - svakodnevna upotreba LanBoxa u kazališnom kontekstu
(besplatna radionica) 13. - 18. svibnja 2013. , Teatar &TD

Pod vodstvom jednog od najvažnijih europskih dizajnera kazališne rasvjete, francuskog multimedijalnog umjetnika Brune Pocherona, na radionici će se definirati mogućnosti svakodnevne upotrebe LanBox DMX-a unutar kazališnog konteksta. Razmotrit ćemo u kojim situacijama LanBox može biti koristan i jeftinija alternativa skupim rasvjetnim pultevima, fokusirajući se na njegove specifičnosti kao kolaborativnog alata. Slijedom toga zajednički će se razviti nekolilko hardverskih/softverskih konfiguracija u skladu s potrebama i željama polaznika radionice. Uz B. Pocherona, radionicu će voditi i francusko – njemački majstor kazališne rasvjete Mehdi Toutain-Lopez.

LanBox je digitalni kontroler rasvjete koji može mijenjati svjetlosne slike u različitim layerima istovremeno, po čemu se razlikuje od klasičnog pulta.

Radionica je namjenjena profesionalnim kazališnim majstorima rasvjete, tehničarima rasvjete kao i onima koji posjeduju osnovno iskustvo i zanje o kazališnoj rasvjeti.

 

Broj polaznika radionice je ograničen, a rok za prijavu je 7. svibnja. Prijava treba sadržavati ime i prezime, kontakt telefon te dosadašnje iskustvo rada s kazališnom rasvjetom. Prijave na engleskom jeziku šaljite na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Polaznici će detalje i obavijesti o točnom vremenu održavanja radionice dobiti mailom do 10. svibnja. Radionica je besplatna, a održat će se u polukružnoj dvorani Teatra &TD, točno vrijeme održavanja radionice prema dogovoru s polaznicima.

Biografije voditelja
Bruno Pocheron, francuski umjetnik s berlinskom adresom, studirao je vizualne umjetnosti u Francuskoj, a diljem Europe je radio kao tehnički ravnatelj, dizajner svjetla, dizajner scene i zvuka s Isabelle Schad, Christine De Smedt, Liliom Mestre, Davisom Freemanom, Eszter Salamon, Martenom Spangbergom, Alice Chauchat, Alix Eynaudi, Juanom Dominguezom, Xavierom Le Royem, Anne Juren, Martinom Nachbarom, An Kaler, Sašom Božićem i Litóm Walkey.
Uz Isabelle Schad i Bena Andeersona, inicijator je paltforme Good Work koja je usmjerena na predstavljanje i percepciju tijela na sceni i u društvu. B. Pocheron jedan je od pokretača Gangplanka, suradničke mreže koja problematizira pitanje umrežavanja i interdisciplinarnog stvaralačkog procesa u suvremenim izvedbenim umjetnostima te tehnologiju kao sve prisutnije dramaturško sredstvo. B. Pocheron se bavi razvijanjem dramaturških, tehnoloških i komunikacijskih alata za mrežni suradnički proces.

Mehdi Toutain-Lopez, francuski je majstor kazališne rasvjete i video umjetnik. Bavi se razvijanjem alata za upotrebu videa u kazališnim i plesnim predstavama, kao i razvojem i primjenom slobodnih softvera povezanih s kazalištem i plesom. Radio je u Théâtre National de Chaillot, Théâtre de la Ville (Paris), Centre Chorégraphique National de Tours, surađivao s Christopheom Huysmanom, Isabelle Schaad, Carolyn Carlson, Ririe Woodbury Dance Company, Collectifom MxM...