Umjetnost donošenja odluka

Svima nam se ponekad dogodi da se nađemo u situaciji da trebamo donijeti neku odluku, da važemo razloge za i protiv, da s jedne strane imamo snažan poriv učiniti neki iskorak, a s druge strane smo oprezni i bojimo se promjene. Kao da stojimo raširenih ruku i istovremeno nas vuku malo na jednu, malo na drugu stranu. I što više razmišljamo to nam je teže odlučiti.


U većoj ili manjoj mjeri, svima nam se to događa, a razlog tome je struktura našeg uma. Radi se o tome da svatko od nas ima pozitivni i negativni um.

Oprez i strah imamo radi negativnog uma, a poriv da učinimo neki iskorak imamo radi pozitivnog uma.
Negativni um šalje informaciju zašto nešto nije dobro učiniti, pozitivni um šalje informaciju zašto nešto jest dobro učiniti. Negativni um šalje informaciju o potencijalnim opasnostima, pozitivni um šalje informaciju o potencijalnim dobrobitima.

Unutarnja borba pozitivnog i negativnog uma
Ovaj fenomen obično se opisuje kao ples pozitivnog i negativnog uma, no kada se sjetimo koliko nam je zapravo mučno i iscrpno kada se ovako lomimo oko donošenja neke odluke, vjerojatno ćete se složiti da je ispravnije reći da se u našoj glavi tada odvija neka borilačka vještina, a ne ples.

Ples asocira na romantiku i ugodu, a kada trebamo odlučiti da li prihvatiti novi posao ili ne, da li se odseliti ili ostati, da li se razvesti ili ostati u braku - u tim trenucima ima svega samo romantike ne.
Jedan tren mislimo da bi trebali prihvatiti novi posao jer će to biti skok u našoj karijeri, drugi tren mislimo da to nije pametno jer ćemo morati puno više raditi kako bi se dokazali na novom poslu.

Jedan tren mislimo da ne možemo više i da je došlo vrijeme za razvod, a drugi tren mislimo da je šteta rastati se nakon toliko godina braka.

Jedan tren mislimo da bi bilo pametno prodati stan i kupiti novogradnju, drugi tren mislimo „ma neće valjda više biti potresa“.

Što učiniti kada unutarnja borba postane nepodnošljiva?
Znate li što je nabolje učiniti kada se ovako kolebamo? Priuštiti si dugo tuširanje, toplu kupku u kadi, dugu šetnju negdje u prirodi, masažu, spavanje, trčanje, vježbanje, yogu ili ono najbolje – meditaciju!
Svrha ovakvih aktivnosti je opustiti se i razbistriti misli jer tada imamo pristup našem neutralnom umu. To je mjesto mira, spokoja i mudrosti. Mjesto odakle dobivamo odgovore na sva svoja pitanja, rješenja za svoje probleme, te podršku u ostvarenju svojih ciljeva.

Kada su pozitivni i negativni um aktivni, tada osjećamo nemir i rascjep jer čujemo dva oprečna glasa i nismo sigurni kojem se prikloniti. Kada je neutralni um aktivan, on ima samo jedan glas i zato nema rasprave i borbe – ako je jedan glas on se nema s kim raspravljati i boriti za prevlast.

Ljepota i snaga neutralnog um leži u tome da u svega nekoliko sekundi zna što je nabolje za nas. Međutim, ako trebate zapamtiti samo jednu informaciju iz ovog teksta, onda zapamtite ovo: neutralni um aktivira se samo ako smo ga razvili i imamo naviku koristiti se njime.

Ako neutralni um nije razvijen, ostajemo zaključani u oprečnom kanalu našeg uma gdje se odvija vječita borba pozitivnog i negativnog uma.

Stoga, ukoliko već nemate u svom rasporedu neku antistres aktivnost, svakako ju uvrstite u svoj raspored i prakticirajte ju redovito. Ako možete redovito čistiti kuću, možete redovito čistiti i svoje misli. Na taj način osiguravate pristup svom neutralnom umu.


Drugačija perspektiva znači novu snagu
Razvijanjem neutralnog uma, postajemo sposobni promatrati naše životne situacije iz drugačije perspektive.
Zamislite da se vaš život odvija u prizemlju, a s vremena na vrijeme popnete se na deseti kat zgrade odakle imate potpuno drugačiju perspektivu na svoj život. Normalno da s desetog kata imamo bolji i jasniji pregled svega što se događa.

Zamislite da se vozite autom u novom gradu, nemate navigaciju i netko vam kaže: pauziraj vožnju, uđi u onu zgradu, popni se na deseti kat, ugledat ćeš planinu prema kojoj putuješ, zatim se spusti u prizemlje, vrati se u auto i znati ćeš u kojem smjeru trebaš poći.

Grad je vaš život, ulice vaši putevi, raskrižja vaše odluke, planina vaš cilj/želja koju želite realizirati, auto ste vi, prizemlje je borba pozitivnog i negativnog uma, pogled s desetog kata je neutralni um.
Meditacija, yoga ili neka druga od ranije spomenutih aktivnosti je aktivnost penjanja na deseti kat; put kojim dolazimo do mjesta odakle puca pogled na naš cilj.

Ako imamo pristup neutralnom umu, na svakom životnom raskrižju, bilo ono malo ili veliko, točno ćemo znati u kojem smjeru ići.

Zaustavite borbu i poslušajte svoj unutarnji glas
Ne treba zaključiti da negativni i pozitivni um nisu dobri i da ih treba diskreditirati. Upravo suprotno, svaki od njih ima svoju funkciju.

Funkcija negativnog uma je da nas štiti, a funkcija pozitivnog uma je da nas gura prema naprijed tj. da se razvijamo. Pozitivni i negativni um su zapravo onaj racionalni dio našeg uma koji od nas traže logiku, racionaliziranje, razmišljanje, analiziranje, uspoređivanje, razvrstavanje, kategoriziranje. I to je u redu.
Funkcija neutralnog uma je da uzme u obzir i argumente negativnog uma i argumente pozitivnog uma i iz mjesta potpune nepristranosti, uzimajući u obzir naš istinski identitet i naše najdublje potrebe, zaključi što je najbolje za nas. A nama ne preostaje ništa drugo nego samo da poklonimo povjerenje tom glasu i da ga poslušamo. Sve ostalo će se posložiti.

Zanimljivo je da većina ljudi čuje ovaj glas, no rijetki su oni koji ga vjerno slušaju i žive život vođeni tim unutarnjim glasom. Svaki put kada se dogodi nešto loše i vaša prva reakcija bude „znao sam/znala sam da će se to dogoditi“ to znači da ste u nekom trenutku čuli glas svog neutralnog uma ali ga niste poslušali. Da jeste, to što se dogodilo ne bi se dogodilo.

Ako želite dovesti svoja tri uma u ravnotežu i tako si život učiniti smislenijim i lakšim, pridružite nam se u Chillout Gardenu na kundalini joga eventu “Umjetnost donošenja odluka” koji se održava 23.10.2021. godine, a prijaviti se možete putem donjeg obrasca....

Više o ovom kundalini yoga eventu mozete saznati ovdje: https://chillout.garden/chill_out_eventi/umjetnost-donosenja-dobrih-odluka/

Informacije: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Photo by Jan Genge on Unsplash


Prijavite se ovdje za radionicu Umjetnost donošenja odluka