10 NAJVEĆIH ZDRAVSTVENIH DOBROBITI IZRAĐIVANJA KERAMIKE

Umjetnost izrade predmeta od keramike često se opisuje kao terapijska i opuštajuća. Dok okreću glinu, vaši um i tijelo nalaze se u prirodnoj sinergiji, omotani oko vaših stvaralačkih ambicija i ciljeva. Ova promišljena, profinjena djelatnost može otvoriti um i osloboditi vas vanjskih briga.


Ovdje je 10 najvećih dobrobiti bavljenja grnčarstvom.

keramika1Stvaralačko ventiliranje – Postoje i tjelesne i duševne koristi od samoizražavanja stvaranjem nečega. Umjetnost nudi izlaz i oslobođenje. Uz keramiku možete proizvesti nešto i izraziti sebe.

Povećani optimizam – Grnčarstvo omogućuje poboljšanja u protoku i spontanosti, osigurava odušak za tugu, te vam pomaže u autoidentifikaciji i samoizražavanju, jačajući pouzdanje i samopoštovanje.

Poboljšani fokus – Izrada keramičkih predmeta omogućuje vam bijeg od životnih briga i preusmjerava vaš fokus na (vaše) stvaranje. Tijekom procesa, vanjski utjecaji ne pogađaju vaš rad, tako da svoje vrijeme posvećujete svom stvaralaštvu. Mogućnost potpunog fokusiranja na nešto pomaže umu da se opusti i proširi, što će pomoći vašoj sposobnosti koncentracije i u drugim životnim područjima.

keramika-2• Istraživanje i eksperimentiranje – Izrađivanje keramike vam pomaže izraziti vlastitu kreativnost, što je esencijalno za proširivanje doživljaja tko smo i kako se povezujemo sa sobom i okolinom. To je za ljude svih dobi dobar način za istraživanje vlastitih mogućnosti. Možete biti kreativniji nego što mislite, a s keramikom ne postoji pravi ili krivi način.

Smanjenje stresa – Naše ruke su izlaz za kreativnost, osjećaj dodira je od velike važnosti. Za vrijeme izrađivanja keramike potrebno vam je puno fokusa, stoga postavljate granicu vanjskim smetnjama i one vas više ne dovode u stres.

• Vježbanje dlanova, šaka, zapešća i ruku – Pokreti kojima se izrađuje posuđe su nježni, a ipak osnažujući za šake, zapešća i ruke. To može biti korisno onima koji su skloni artritisu u šakama, jer podupire kretanje i spretnost zglobova.

keramika-3Ohrabrivanje društvenosti – Lončarstvo, djelatnost koja podiže mentalnu aktivnost koliko i fizičku, često je savršen hobi za one koji svoju energiju više vole potrošiti iznutra. Ipak, sudjelujući u grupnom izrađivanju keramike, osoba se može s povjerenjem družiti s drugim lončarima, istovremeno i dalje podržavajući tišinu. Uobičajeno opuštena atmosfera na ovakvim sesijama pomaže opuštanju svake muke socijalne anksioznosti i započinjanje razgovora.

Smanjenje fizičke boli prirodnim putem – Stres često može dovesti do osjeta boli i neugode. Budući da je grnčarstvo kao hobi poznato po umanjivanju stresa i jačanju samopoštovanja, bol uzrokovana stresom može se ublažiti sudjelovanjem u grnčarenju.

keramika-5

Čuvanje uspomena – Poznato je da arheološka iskapanja restauriraju drevne artefakte davnih civilizacija. Neki od najbolje očuvanih predmeta, često opstalih i tisućama godina, su kreacije od keramike. Kao takav, vaš keramički umjetnički uradak ima potencijal vječne trajnosti. Bilo da se nadate da će ga buduće civilizacije otkriti i ovjekovječiti ga u muzeju ili ne, ili da vam je draže staviti ga u predvorje svog doma, pogled na kreaciju u njenom konačnom obliku koju ste vi ostvarili - služit će kao podsjetnik na vaša postignuća.

Poboljšanje kvalitete života – Umjetnost je hobi važan za samoizražavanje. To je dobar način za povezivanje sa sobom samima širenjem svog uma i tijela. Kretanje u nove kreacije, učenje novih tehnika i dorađivanje vaših kreacija može doprinijeti cjeloživotnom posvećenju – učenju i prakticiranju produktivnog hobija.

keramika-4

Ako ste zainteresirani za tečaj keramike slobodno se predbilježite preko donje prijavnice.
Tečaj će se održati u Zagrebu u ateljeu Karmen Ptičar a o početku i cijeni ćemo vas pravovremeno obavijestiti.

Radionica keramike


♦