ŠAMANSKO BUBNJANJE

Shamans_Drum

Šamansko bubnjanje, čija starost se procjenjuje između 20,000 i 30,000 godina, smatra se jednom od najstarijih metoda iscjeljivanja. Prakticira se u različitim kulturama na cijeloj planeti i ova tehnika je upadljivo slična u cijelom svijetu. Šamansko bubnjanje koristi jedan, ponavljajući ritam koji se svira u tempu od tri do četiri udarca u sekundi. Iako zvuči vrlo jednostavno i suvišno, jedinstvena veza između bubnja i šamana daje ovom bubnjanju snagu, bogatstvo i dubinu.

Zvuk bubnja je vrlo važan. Upravo fine varijacije boje zvuka i neprestano promjenjivi tonovi bubnja omogućuju šamanu komunikaciju s duhovnim područjem. Jedan dio šamanske obuke obuhvaća učenje slušanja i interpretiranja većeg opsega frekvencija od običnih osoba. Šaman sluša i pronalazi pravi ton, pravi zvuk na kojeg duhovi odgovaraju. Pomoću mnoštva tonova, visina i harmonika zvuka bubnja, šaman komunicira sa suptilnim i normalno nevidljivim energijama duhovnog svijeta.

Tuvanski šamani vjeruju da duhovi prirode stvaraju svoj vlastiti zvukovni svijet i da ljudi mogu s njima komunicirati putem zvuka bubnja. Tuva (južni Sibir) jedno je od rijetkih mjesta na svijetu gdje je šamansko nasljeđe ostalo neprekinuto. Tuvanski šamani koriste bubanj da bi prenijeli duhovima određenog mjesta svoje pozdrave, zahtijeve i zahvale. Radi se o duhovnoj vještini osmišljenoj da bi pomogla ljudima uspostaviti odnos s cijelom prirodom. 

Bubnjanje otvara šamanove unutarnje, duhovne uši i oči i, također, doziva duhovne pomagače. Tuvanska muzikologinja Valentina Suzukei pojašnjava: "Promjenom i slušanjem frekvencija i tonova bubnja, šaman može poslati poruke i primiti ih, kako iz duhovnog svijeta tako i od pacijenta. Primjerice, šaman može koristiti tonove za slanje signala u nebo, gdje se potiče glas iz univerzuma; s druge strane, bubanj hvata signale iz univerzuma i reflektira ih prema šamanu tako da stvara odgovarajuće tonove." Šaman stvara zvukovno okruženje koje je u interaktivnom odnosu s prirodom.


SHAMANS_DRUMFunkcije šamanskog bubnja

Primarna funkcija šamanskog bubnjanja u svim kulturama je izazvati promijenjena stanja svijesti, kako za putovanje tako i za utjelovljenje transa. Šamanizam je namjerni napor usmjeren ka postizanju i održavanju tekućih odnosa s osobnim duhovnim pomagačima, a odvija se putovanjem u područje u kojem prebivaju duhovi. Razlog za uspostavljanje osobnih odnosa s duhovnim pomagačima je postizanje mudrosti, tehnika iscjeljivanja i drugih vitalnih informacija koje mogu biti na dobrobit zajednici.

Kad se duh dozove, često se razvija prateći ritam. Šamani često koriste određene ritmove da bi dozvali duhovne pomagače za tekuće potrebe. Šaman može imati repertoar iscjeljujućih ritmova za tretmane u različitim uvjetima ili može improvizirati novi ritam, jedinstveno namijenjen određenim okolnostima.

"Iz perspektive šamana, bubanj se koristi da bi se dozvali duhovni pomagači pri ulasku u duhovni svijet i da bi se zatražila njihova podrška. Zvuk bubnja također služi i kao sidro, ili životna nit, koju šaman slijedi da bi se vratio u svoje tijelo i/ili da bi izašao iz stanja transa nakon završetka putovanja. Ostale, posebne uporabe bubnja vrlo su različite i određuje ih kultura. Svaka kultura ima svoje ritmičke obrasce koji imaju različite funkcije u ritualu ili ceremoniji." 


SPIRALABubnjanje unapređuje iscjeljenje


Kao i boje duge, svaka kultura ima svoju nijansu i identitet, ipak, svaka od njih je dio cjeline. Iako se funkcija ili namjera mogu razlikovati od kulture do kulture, ritmičko bubnjanje bez razlike ima jednaku snagu i terapeutske učinke u svim tradicijama. Rezonantne kvalitete i obilježja ovih ritmičkih fenomena su univerzalni i iskazuju se uvijek kad bubnjamo. Zvučni valovi koje proizvodi bubanj daju svoju energiju rezonantnim sustavima tijela, misli i duha na takav način da oni skladno vibriraju. Kad bubnjamo, energetski obrasci našeg tkiva, moždanih valova i duhovne energije počinju vibrirati kao odgovor.

Znanost sada dokazuje terapeutske učinke bubnjanja. Novija medicinska istraživanja pokazuju da bubnjanje osnažuje imuni sustav i proizvodi prirodno ugodna iskustva, oslobađa od emocionalnih trauma i omogućuje ponovno ujedinjenje bića. Ostale studije su pokazale da bubnjanje ima učinke umirivanja, usmjeravanja pozornosti kao i iscjeljujuće učinke na pacijente s Alzheimerovom bolešću, autističnu djecu, emocionalno rastrojene adolescente, ovisnike o lijekovima i narkoticima, pacijente koji su doživjeli traumu, zatvorenike i beskućnike. Rezultati studija pokazuju da je bubnjanje vrijedan tretman kod stresa, umora, depresije, napetosti, glavobolje, astme, kroničnih bolova, artritisa, poremećaja spavanja i emocionalnih poremećaja.

Autor: Michael Drake
tekst pripremio: Krešimir Oreški
s engleskog preveo: Julio Franin