Velika rock eksplozija #15 - 5. - 8.10.2023.

ČETVRTAK, 5.10.
Rockmark - Otvorenje festivala
RADIO AKTIV (Pula / Zagreb) (Acoustic)

PETAK, 6.10.
SoundBrick Studio
SILK MILK (Rijeka)

SUBOTA, 7.10.
Booze & Blues
Dodjela nagrade "Srebrna pljoska" i party povodom 15 godina festivala
RADIO AKTIV (Pula / Zagreb) (Electric)
LUTAJUĆI DJ ZDENA (Zagreb)
GRGUR VIŠIĆ (Pula) (Acoustic)
ALEKSANDAR STAJČIĆ (Zagreb)

NEDJELJA, 8.10.
Studio Bajsić HRT
Uz prijenos uživo na HR1
GRETTA (Zagreb)
GATUZO (Zagreb)
GRGUR VIŠIĆ (Pula) (Electric)

ULAZ NA SVA DOGAĐANJA JE BESPLATAN


Ovog će se listopada u Zagrebu održati jubilarno, petnaesto izadnje glazbenog festivala "Velika rock eksplozija". Danas već pomalo davne 2008. godine, tri, tada mlada benda (Gretta, Gatuzo i Dosh Lee) odlučila su udružiti snage i zajednički organizirati koncert naziva "Rock eksplozija" u tada vrlo popularnom zagrebačkom klubu Purgeraj. Pošto u to vrijeme niti jedan od navedenih bendova nije bio medijski poznat, koncert u Purgeraju se održao u ponedjeljak. Ostali, "atraktivniji" dani su bili namijenjeni za druge, "veće" i "bolje" izvođače. Ipak, bez obzira na termin i na čuđenje organizatora - klub je bio dupkom pun, atmosfera vrhunska, a glazbeni kritičari su pisali hvalospjeve o "spasiteljima" hrvatskog rocka.

Kvalitetu bendova te veliki potencijal ideje za promocijom nove, alternativne rock glazbe tada je prepoznala Spona te organizirala veliki koncert u zagrebačkom klubu Boogaloo - prvu, danas već povijesnu "Veliku rock eksploziju". 29.3.2008. u dvorani Booglaoo-a su pred više od tisuću ljudi nastupili Gretta, Gatuzo i Dosh Lee, uz goste iz Varaždina, bend Voodoo Lizards.

Danas, nakon petnaest godina, tadašnji mladi bendovi (Gretta, Gatuzo i Dosh Lee) iza sebe imaju trinaest studijskih albuma (uskoro izlaze i novi), gotovo tisuću koncerata, nastupe na najvećim regionalnim festivalima, osvojene Porine, Rock & Off nagrade, Davorine, Fender Mega Musica nagrade...

A "Velika rock eksplozija"? Tijekom godina je održano četrnaest festivala, na kojima je u četrdeset i sedam koncertnih dana nastupilo stotinu i četrdeset izvođača iz trideset i šest gradova i mjesta Hrvatske. I danas, nakon petnaest godina, cilj festivala je ostao isti - promocija kvalitetnih, prvenstveno mladih izvođača i urbane rock scene.

Povodom petnaeste obljetnice, "Velika rock eksplozija" donosi i dvije novosti; nagradu "Srebrna pljoska" te suradnju s HRT-om, o čemu više informacija slijedi uskoro. Za sada, ipak dva momenta:

1) "Srebrnu pljosku" će primiti točno petnaest pojedinaca koji su svojim radom, entuzijazmom te velikom ljubavi prema glazbi uvelike doprinjeli poboljšanju i razvoju hrvatske urbane glazbene scene. Dodjela nagrada će se održati u subotu, 7.10., u zagrebačkom klubu Booze & Blues.

2) Za koncert u Studiju Bajsić potrebno je rezervirati sjedala na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

                                     ♦

                                     ♦

                                     ♦