Vikend tečaj /edukacija iz ART TERAPIJE

Pozivam vas na kreativno druženje s kistovima, bojama i šablonama kroz mini tečaj art terapije! Upoznajte osnove terapijskog rada kroz umjetnost i iskusite kako kreativan proces djeluje na vas. Možda otkrijete neke svoje skrivene talente ili davno potisnute impulse za stvaralaštvom.

Što je art terapija i što ćemo raditi?
Art terapija je kreativna metoda koja korespondira s desnom polutkom mozga odgovornom za kreativnost, intuiciju, nesvjesno. Kad ponekad verbalni način komunikacije nije dovoljan za iskazati sva stanja i emocije, moramo posegnuti za nekim drugim alatom. Izražavanje kroz umjetnost je prekrasan alat koji nas može odvesti itekako duboko u skrivene kutke naše svijesti, potaknuti nas da uđemo u kontakt sa svojim emocijama te ih proradimo na jedan poseban, unikatan, kreativan, samo nama svojstven način. Iako ćemo se najviše baviti likovnom umjetnošću, također ćemo na zabavan način proći aktivnosti iz dramske umjetnosti i tehnika kreativnog pisanja.

Što nije art terapija i što nećemo raditi?
Art terapija nije 'škola slikanja ili crtanja' sa jasno zadanim uputama. Ovdje ne učimo kako slikati ili crtati već kako izraziti sebe uz pomoć određenih kreativnih medija. U art terapiji nema nametnutih formi, nema prosudbe niti analize kreativnog rada. Rezultat koji ćemo na kraju dobiti nije sam po sebi toliko bitan koliko sam kreativni proces kroz koji smo prošli i što smo kroz taj proces o sebi spoznali.

Kome je tečaj namijenjen?
Za one koji bi htjeli uroniti u svoje kreativno stvaralaštvo uz pomoć različitih kreativnih tehnika. Za one koji se već bave nekom vrstom (psiho)terapijskog rada s odraslima, adolescentima ili djecom te bi htjeli kroz svoj rad ponuditi nešto drugačije. Za tete u vrtićima, učitelje, voditelje kreativnih ili socijalizacijskih grupa koji u svome radu primjenjuju izražavanje kroz umjetnost te bi htjeli dodatno produbiti svoje kreativne sadržaje, ili pak početi primjenjivati kreativne sadržaje. Za umjetnike i hobiste koji žele istraživati kreativne medije na neke drugačije načine. Za sve radoznale ljubitelje umjetničkog izražavanja koji imaju potrebu isključiti um i uključiti svoje Biće da se kreativno izražava!

Želja mi je provesti vas kroz osnove terapijskog rada s umjetničkim formama da dobijete ideju što se sve s time može postići. Kad osjetite kako to djeluje na vaš sustav i kad usvojite osnovni koncept, moći ćete i sami primjenjivati različite kreativne forme u svome radu. Većina iskustvenih aktivnosti namijenjena je za rad s odraslima ali proći ćemo i kroz neke razigrane tehnike u radu s adolescentima i s djecom.

Kakve materijale i tehnike ćemo koristiti? Akrilne boje i temperu, pastelne boje, boje za tijelo, strukturne paste, žicu, novine, šablone... Radit ćemo kroz ekspresivne i meditativne tehnike kao što su ekspresivno slikanje, papier-mache, izrada totema/ simbola, izrada mandale, kreativno pisanje i na kraju tečaja – umjetnički performans (za one koji će to željeti). Ostale tehnike rada: vizualizacija, meditacija, lagana tjelovježba i ples.

Ukoliko niste sigurni je li ovaj program za vas i može li vam primjena art terapije pomoći u svom dosadašnjem radu, slobodno se javite s pitanjima i dvojbama pa ćemo pokušati zajednički pronaći rješenje. Program je koncipiran na način da polaznici iskustveno prođu većinu art terapijske aktivnosti, a zatim slijedi diskusija i prijedlozi za primjenu, nadopunu ili nadogradnju svake vježbe za korištenje u vlastitom radu. Kako biste dobili što više za sebe kroz ovaj program, neke vježbe ćemo proći od početka do kraja, neke ćemo samo započeti, a nastavit ćete ih kod kuće, a neke ćemo samo spomenuti. Na taj način dobit ćete jednu solidnu bazu ideja za početak primjene u svome radu s djecom i odraslima. U art terapiji ne moramo previše 'znati' već samom prisutnošću i podrškom u kreativnom procesu svog klijenta otvarate prostor da on/ ona sazna ono što o sebi treba saznati.

I kao kad je netko nakon svog kreativnog procesa postavio terapeutu pitanje: 'Hoćete li mi reći što se događa u mojoj glavi kad pogledate moj kreativni rad?' Odgovor je stigao poprilično jasno: 'Neću jer ne znam što se događa u vašoj glavi ali kada se povežete s vašim kreativnim radom, vi ćete to sami uskoro saznati.' Ako odlučite proći program, sigurna sam da ćemo se svi dobro zabaviti, naučiti nešto novo o sebi kroz interakciju s drugima i uživati u mnoštvu vaših umjetničkih radova! Svi mi nosimo u sebi umjetnički impuls samo ga moramo probuditi i dozvoliti mu da nas vodi. Put kroz umjetnost je put do unutarnjeg djeteta koje zna kako doći u kontakt sa svojim Bićem dok mi odrasli to ponekad zaboravimo...

paula-vrankovicPaula Vranković: Moja priča s art terapijom: U potrazi za izgubljenim dijelovima sebe pohađala sam različite edukacije i radionice iz područja osobnog razvoja. U jednom razdoblju svog života osjetila sam snažan impuls za slikanjem, do tada je to za mene bila totalna nepoznanica. Znatiželja me vodila dalje u istraživanje ostalih kreativnih formi. Počela sam pohađati kreativne hobističke radionice i samostalno istraživala različite materijale kroz koje bih mogla izraziti svoje emocije. Uvidjela sam da svaki materijal ima određena specifična svojstva koja se mogu iskoristiti puno dublje osim da budu samo kreativan alat. Otkrila sam umjetnost kao vrstu terapije! Istraživanje me vodilo dalje na razne radionice i i tečajeve kod art terapeuta i umjetnika u Hrvatskoj i inozemstvu. I dalje učim, istražujem, pišem i izražavam sebe kroz slikanje, dekoriranje i izradu nakita jer kroz umjetnost sam pronašla one izgubljene dijelove sebe...

Bavim se art terapijom i energetskom psihoterapijom. Vodim kreativne radionice iz područja osobnog razvoja za djecu i odrasle.

I za kraj pročitajte iskustva nekih polaznika art-terapijskih radionica:
'Svaki put se iznova začudim kako moje ruke bez velikog promišljanja znaju kako treba. Ja se pustim a one mi pokažu put...Mekano i nježno sam bila navođena od sebe, sebi. Um se šutke prepustio impulsu „s one strane" vidjevši valjda da je na djelu nešto veće od njegove veličine Boje su same izvirale, potezi kistom slagali naizgled smislene oblike.' Duška

'Upravo to mi je trebalo! Tijelo, ruka i kist. Zapravo bih najrađe rekla 'Bez mozga,' jer sam doživjela radionicu kao ne-mentalnu i za mene je to bio godišnji odmor.' Tanja

'Osvježavajući i neobičan pristup slikanju koji spaja pozitivnu energiju, duhovnost i slobodan pogled na slikanje.' Marin
Datum, vrijeme, mjesto i cijena:

Datum: 16.04.i 17.04.2016.
Vrijeme: subota od 11.00 do 17.00 (pauza za ručak); nedjelja od 10.30 do 13.00
Mjesto: Centar Apolon, Derenčinova 1/ IV, Zagreb
Cijena: 650 kn
(Sav materijal uključen u cijenu. / Akontacija -50 kn. Detalji o uplati prilikom prijave.)

Kontakt, prijave, informacije:
Paula Vranković
www.ula-art.com
Facebook: UlaArt (može poruka u inbox)
Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

VAŽNE NAPOMENE: Prijave primam zaključno sa srijedom 13.04. Maksimalan broj sudionika: 10. Zbog boravljenja van Hrvatske sve upite i prijave molim putem e-maila ili inbox Facebook stranice. Hvala na razumijevanju.

Upišite se ovdje na naš newsletter listu: