Publika i kritika odlično prihvatile predstavu ’Za umrijet od smijeha’

Oni su puni mana. Oni su zahtjevni. Oni su teški.
Oni su antijunaci našeg doba.

Oni su mi kad zatvorimo oči.
Oni su odlučili poludjeti kako bismo mi shvatili da nismo normalni.

Za umrijet od smijeha nova je predstava nastala u koprodukciji Teatra Rugantino i Kazališta Planet Art, a u režiji Marija Kovača. Premijera je održana 16. studenoga u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog, a provokativno, intrigantno i hrabro - riječi su koje najbolje opisuju opći dojam predstave. 

TPORTAL: Nova predstava Marija Kovača: Raskošna alegorija Hrvatske koja će uzdrmati dušobrižnike


Nakon 5 izvedbi nije teško zaključiti da su publika i kritika predstavu odlično prihvatile, a vi je možete pogledati u ovoj godini još samo 16. prosinca u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog u 20 sati. Osigurajte svoja mjesta na vrijeme na www.lisinski.hr i www.ulaznice.hr

Dramski tekst Laughing Wild (Za umrijet od smijeha) nagrađivanog američkog dramskog pisca i glumca Christophera Duranga nastao je 1987. godine, a kao ishodište mu je poslužio vlastiti stand up comedy nastup prerađen u dramu koja ironično i kritički progovara o američkom društvu kasnih osamdesetih godina prošlog stoljeća.

U hrvatskom uprizorenju koje je adaptirao Marko Torjanac, radnja drame prenesena je u Hrvatsku, a sadržaji američkog društva, politike i kulture osamdesetih zamijenjeni su prepoznatljivim hrvatskim inačicama i kontekstom koji kritički progovaraju o Hrvatskoj danas.

Predstava također ima originalno i atraktivno žanrovsko određenje koje možemo nazvati
SF-om: satiričkom fantazijom koja nam uz mnogo humora postavlja krajnje ozbiljna pitanja o našoj stvarnosti iz zamišljene budućnosti.

Glavni junaci ove predstave, na ovom putovanju u budućnost tragaju za odgovorima na pitanja iz sadašnjosti:
Moramo li poludjeti kako bismo ostali normalni?
Smijemo li biti autentični?
Jesmo li dovoljno hrabri za takvo što ili se moramo skrivati u snovima?
Jesu li snovi sigurno utočište?
Jesu li to uopće naši snovi?
Ili točnije – čije snove sanjamo, treba li na njih pristati ili je krajnje vrijeme za prelazak na višu razinu?

Dobrodošli u Hrvatsku 2132. godine!

Više o Teatru Rugantino i Kazalištu Planet Art te njihovim ostalim predstavama pogledajte na www.rugantino.hr i www.planet-art.hr

 

 umrijeti od smijeha 1