WU TAO PLES – NOVI TERAPIJSKI PLES

POZIV NA PREDSTAVLJANJE WU TAO PLESA – NOVOG TERAPIJSKOG PLESA U HRVATSKOJ I REGIJI

Pokret znači život, i sve dok se krećemo biti ćemo živi. Jednom kada se prestanemo kretati, prestati će i naš život, u doslovnom, ali i metaforičkom smislu. Naše povrijeđenosti, fizičke, emocionalne ili mentalne, kao i strahovi od daljnjih povreda otežavaju naše kretanje, te na razne načine guše život u nama.

Sve su te povrijeđenosti zabilježene u našemu tijelu, zato ih tijelom – kroz držanje, hod, te na druge načine i pokazujemo. One posebno dolaze do izražaju u plesu, u kojemu svatko od nas priča samo svoju, intimnu priču. No ples nam ujedno pomaže i da svoje povrijeđenosti osvijestimo, da ih izvučemo na površinu i iscijelimo, da iskusimo slobodu i lakoću postojanja, te da oslobođeni svojih uvjetovanosti počnemo živjeti svoje stvarne potencijale.

A upravo je tome Wu Tao i namijenjen. Wu Tao je moćna iscjeljujuća meditacija u pokretu, koja kroz specifične plesne pokrete, kombinirajući odgovarajuću glazbu i vizualizaciju, potiče otvaranje energetskih kanala, čime se uspostavlja normalan protok energije po čitavom tijelu. A kada energija slobodno teče, popravlja se raspoloženje, nestaju negativne misli i emocije, vraća nam se optimizam i osmjeh na lice, te postajemo opušteniji i stabilniji, te prisutniji u trenutku ovdje i sada. Pokreću se i različiti aspekti našeg života koji su do tada bili zablokirani, jer kad energija teče, onda sve u našem životu teče – emocionalni život, posao, novac...S uspostavom energetske protočnosti u tijelu, također se potiče iscjeljenje i na fizičkom segmentu.

U utorak, 15. ožujka, s početkom u 18.30 u Zagrebu (točnu lokaciju saznati ćete prilikom prijave) održati će se inicijalno predstavljanje ovog terapijskog plesa, novog u Hrvatskoj i Regiji.

Egli-ilic

Svi ste pozvani, i ulaz je slobodan!

Ples će demonstrirati Egli Ilić, jedini licencirani instruktor Wu Tao plesa u Hrvatskoj i Regiji.

Zbog ograničenog kapaciteta prostora, obavezne su prijave na 091 5566980 ili na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., najkasnije do 14. ožujka 2016.

Više o plesu Wu Tao
Ples Wu Tao temelji se na taoističkom principu o kretanju pet elemenata, starom min 2,500 god, na kojemu se temelji kompletna tradicionalna kineska medicina, a koji se koristi u shiatsuu, akupunkturi, akupresuri i slično. Pet elemenata (voda, drvo, vatra, zemlja i zrak) zapravo su različiti oblici univerzalne energije u trećoj dimenziji, i svaki element je zadužen za različite aspekte našeg fizičkog zdravlja, svaki element upravlja različitim emocijama, te pokriva različite segmente našeg života. Samim time, postoji i pet osnovnih plesova. Plešući plesove za svaki element radite na poslagivanju svih onih segmenata kojima ti elementi upravljaju.

Element zrak znači našu mogućnost otpuštanja starih iskustava – iskustava koja su prošla i koja nam više ne trebaju, te sposobnost da udahnemo nova iskustva. Dok to ne učinimo, kročit ćemo kroz život s teretom prošlosti, i ništa novo (ili nitko novi) nam neće moći ući u život. Kada je ovaj element u disbalansu u našem životu dominirati će tuga. U tijelu se ovaj element vezuje uz pluća i debelo crijevo, a disbalans se može odraziti kroz bolesti vezane uz respiratorni sustav i debelo crijevo. Kroz ples za element zrak otvaraju otvaraju se meridijani pluća i debelog crijeva, čime se polako "poslaguju" svi segmenti života koji se vezuju uz ovaj element.

Element voda upravlja našom seksualnom energijom, koja je naša životna energija i glavna pokretačka snaga u životu. No budući da tu energiju naslijeđujemo od roditelja začećem, kroz nju od svojih roditelja i predaka naslijeđujemo i jako puno uvjetovanosti, koje nas na razne načine mogu kočiti u kretanju kroz život. Stimulirajući meridijane bubrega i bubrežnog mjehura (koji se vezuju uz element vodu), kroz ples Wu Tao, ova se energija pročišćuje, čime se polako riješavamo i naslijeđenih uvjetovanosti, te postajemo sposobni samostalno kreirati svoj život.

Element drvo se vezuje uz razdoblje rasta i razvoja naše osobnosti. Glavna tema ovog elementa je naša sposobnost izražavanja – verbalno, svojih mišljenja i stavova, ali i svoje jedinstvenosti kroz kreativno izražavanje. Element drvo nas uči kako se izboriti za sebe, potiče nas da osvijestimo svoje talente, i da se kroz njih i realiziramo. Osim kroz glavobolje, nesanice i stalnu tenzičnost, to se može odraziti i na probleme s jetrom i žuči. Tijekom plesa stimulira se otvaranje meridijana jetra i žučnog mjehura, čime se element drvo uravnotežuje, a samim time se i segmenti života koje ovaj element pokriva ostvaruju s lakoćom.

Element vatra nam omogućava da živimo svoju istinsku prirodu, a to je uvijek slučaj kada dozvoljavamo da nas kroz život vodi srce. Živjeti život iz pozicije srca znači sve raditi sa strašću, svemu se radovati poput malog djeteta, širiti svuda oko sebe osmjeh i optimizam, te svojim osmjehom i vatrom u srcu iscjeljivati i inspirirati druge. No kada je vaša vatra u disbalansu, onda će vaš život biti bljutav i bez okusa, a nerijetko ćemo biti i depresivni. U fizičkom smislu mogući su problemi s srcem, ali i hladnoćom u tijelu. Kada plešemo element vatru, radimo na otvaranju meridijana srca, ali i ostalih meridijanima vezanih uz ovaj element (tankog crijeva, perikardiuma i trostrukog grijača). Pri izvođenju plesa, spontano se javlja osmjeh na licu, što je pokazatelj da smo unutar sebe "zapalili" vatru.

Element zemlja vezuje se uz hranu, te pokazuje kako se hranimo, u fizičkom, emocionalnom i duhovnom smislu. Ovaj element pokazuje i jesmo li u stanju od života primiti njegove darove (stoga se stanje u elementu zemlja između ostalog odražava i kroz naše financijsko stanje), no pokazuje i kako probavljamo životna iskustva, te jesmo li u stanju iz njih učiti. Disbalans se može odraziti kroz probleme sa želucem, probavne smetnje, zadah, probleme sa slezenom i sl. Plešući element element zemlju, radimo na meridijanima slezene i želuca. Otvaranjem ovih meridijana "poslaguju" se svi aspekti života kojima ovaj element upravlja.

Upišite se ovdje na naš newsletter listu: