Zašto odabrati eko i ‘zdravu’ prostirku?

Joga i ekologija su neraskidivo povezane – obje produbljuju svjesnost i osjetljivost: joga za tijelo i unutarnje jastvo, a ekologija za naš prirodni okoliš. Vježbanje na prostirci koja će desetljećima zagušivati deponij jer se ne može reciklirati (zbog otrova koji se spaljivanjem ispuštaju u atmosferu) jednostavno je neprihvatljivo.

Također, ono što je bitno za svakog jogija je briga za svoje zdravlje. Joga nas uči da se za svoje tijelo brinemo, ne samo prakticirajući jogu, nego i da brinemo oko hrane koju unosimo, odjeće koju nosimo. Zato je bitno i da odaberemo odgovarajuću prostirku koja je za nas ‘zdrava‘.

Što je zapravo ‘zdrava‘ prostirka? S obzirom da je koža naš najveći organ, ono što dotiče kožu, ulazi u tijelo. Toksini koje naša koža apsorbira prelaze u limfni sustav pa u krv i konačno u jetru. Kako bi što lakše odabrali prostirku koja je ekološka i dobra za vaše zdravlje, naprije morate poznavati materijal od kojeg je izrađena.

  • Guma – Prirodna guma proizvodi se od lateksa, mliječnog soka koji se dobija zasjecanjem kore drveta kaučukovca. Za razliku od PVC-a, prostirke od ovog materijala potpuno su bezopasne, osim u slučaju alergije na lateks.
  • Polivinil – klorid (PVC) – Ovo je najčešći tip materijala od kojeg se izrađuju prostirke za jogu, istovremeno najjeftiniji, najtrajniji i najlakši za održavanje. Međutim, treba imati u vidu da PVC od kojeg se izrađuju sadrže ftalate, koja im daju elastičnost, ali su kancerogena i što je još gore, oslobađaju se zagrijavanjem. Upijaju se kroz kožu ili udisanjem, pa pripazite jer se ne želite znojiti na ovakvoj vrsti materijala. EKO polimer (PO) također je PVC, ali ne sadrži toksične supstance.
  • Termoplastični elastomer (TPE) – Od ovog materijala, koji ima osobine gume i plastike, izrađuje se širok spektar proizvoda, a prednost u odnosu na PVC svakako je činjenica da ne sadrži nikakve otrovne materijale, ali nije ni tako otporan i trajan kao polivinil-klorid. Vrlo je kompaktan i dugo zadržava prvobitan oblik.
  • Pamuk i juta – Za razliku od gume, koja sadrži potencijalne alergene, ova dva prirodna materijala apsolutno su sigurna i, što nije zanemarivo, izrađuju se u različitim dezenima. S razvojem ekološke svijesti, prostire od pamuka i jute sve su traženije, iako se mora priznati da su gore navedene verzije udobnije, trajnije i postojanijeg oblika.

Na našem tržištu možete kupiti idealne prostirke koje zadovoljavaju ekološke uvjete i sve vaše potrebe.

Joga shop Prema Vama postoji već sedam godina i opskrbljuje sve jogije u našoj regiji kvalitetnim prostirkama i ostalim joga rekvizitima različitih cijenovnih kategorija i brendova.

ecoYoga Mat

ecoYoga prostirke na samom su vrhu evolucije ekoloških prostirki na svijetu. Proizvedene su od 100% prirodnog materijala – prirodne gume i jute. Ne sadrže PVC. Kad se istroše, mogu se kompostirati, jer su potpuno ekološke i biorazgradive.

ekološka prostirka

Gornji dio prostirke izrađen je od jutene tkanine i otporan je na prosklizavanje. Izdržljiv i ugodan za dodir i vježbanje. Donji dio prostirke, zbog svoje strukture odlično prianja za podlogu što omogućuje stabilnost i sigurnost i kod intenzivnog vježbanja. Vježbajmo na prostirci proizvedenoj s jogom na umu iz obnovljivih izvora.

Juta na mojoj prostirci nije savršena. Je li to greška?

Tkanje jute izabrano za dizajn prostirki je vrlo opušteno i mekano. Takvom tkanju svojstvene su slučajne anomalije, koje daju posebnu osobnost ecoYoga prostirkama.

Dhanur Jute Eco mat

Dhanur eco – friendly prostirka proizvedena je kombinacijom jutenih vlakana i patentiranog PER-a koji ne sadrži otrovne phthalate, dioksine i furane, phenal ili teške metale. Način proizvodnje je ekološki – sigurniji i bolji za djelatnike i okoliš.

Dhanur je ekološka prostirka prepoznatljivog izgleda, dobro prianja za podlogu, udobna je, pruža osjećaj sigurnosti tijekom vježbanja, pogodna je za sve stilove joge i biorazgradiva je.

jutena prostirka

Jade matovi

Jade prostirke proizvedene su od prirodne gume i ne sadrže PVC ili druge sintetičke gume. Prirodna guma se skuplja, kao i javorov sirup, sa stabla, održivog i obnovljivog resursa. Prirodna guma je podatnija i udobnija od bilo koje sintetičke gume na tržištu (PVC, PER, TPE, EVA). Jade prostirke ne sadrže PVC, teške metale ili tvari koje oštećuju ozonski omotač. Sve komponente se koriste i u hrani i odobrene su od strane FDA.

Također, od prodaje ograničene serije prostirke Jade Saffron, donira se 30,00 kn organizacijama za promicanje svjesnosti o autizmu, za podršku, obrazovanje i istraživanje.

Manduka matovi

  • Manduka Pro Mat je najčešći izbor većine učitelja joge na svijetu. Legendarni Manduka Black Mat PRO (ranije poznat kao Black Mat) već se 15 godina smatra najboljom prostirkom za jogu na svijetu. Ova prostirka je održiv i prema okolini prijateljski izbor jer se u proizvodnji koristi samo ekološki certificiran PVC i ne zagađuje okoliš. Gustoća materijala, debljina, neusporediva udobnost, mekoća, jednostavan i elegantan dizajn omogućit će vam da se usredotočite isključivo na vježbanje. Black Mat PRO i PROlite prostirke su iste kvalitete, a razlikuju se težinom, debljinom i bojom. Black Mat® PRO posjeduje certifikat europske agencije za certificiranje proizvoda tekstilne industrije – OekoTex i siguran je za ljudski kontakt.
  • Manduka eKo prostirke su jedini izbor za sve koji trebaju izdržljive prostirke visokih performansi i koji žele zaštiti našu planetu. Gornja površina je inovativna. Izrađena je od prešane prirodne gume. Tekstura morske trave i kvalitetno punjenje pogoduju tijelu i okolišu. Proces omekšavanja prirodne gume ne sadrži toksine, pjenušave agense i omekšivače koji se mogu naći u drugim prostirkama. Manduka eKO program predstavlja svijetlu budućnost za eko-friendly joga prostirke, jer one ne ostavljaju trag iza sebe niti u odlagalištima otpada, ali će svakako ostaviti trajan dojam u studiju za vježbanje joge.

Zašto odabrati eco i zdravu prostirku?

  • Manduka LiveON prostirka za jogu udobna je i lagana te odlična za vaš početak prakticiranja joge. Izrađena je od 100% recikliranog materijala PLUSfoam® (pjena) kojeg je moguće ponovo reciklirati te tako potpuno poštuje princip održivosti. Dostupna je u klasičnim bojama. Mekoća LiveON prostirke štiti kosti i zglobove, a ljepljiva površina omogućuje prikladno rukovanje. LiveON prostirka je dio svijetle budućnosti naše planete. LiveON prostirka za jogu je veliki korak u pravcu istinske, transparentne održivosti i zaštite okoliša. Ova udobna, mekana i lagana prostirka izrađena je od revolucionarnog recikliranog PLUSfoam® materijala (pjena) koji koristi minimalnu količinu energije u proizvodnom procesu tkz. ‘zatvorene petlje‘ eliminirajući potrebu za odlaganjem industrijskog otpada ili izvorom novih materijala. Svijetlih i klasičnih boja, LiveON prostirka za jogu podržava vašu praksu, kao i našu planetu. Dotrajalu LiveON prostirku je moguće reciklirati za drugi earth – friendly LiveON proizvod. Ova prostirka dostupna je i u verziji za djecu.

Prana Nomad Travel mat

Nomad Travel prostirka za jogu proizvedena je iz TPE materijala (termoplastični elastomer) i ne sadrži PVC, lateks i kloride. U proizvodnji ovih prostirki ne nastaju toksični ispušni plinovi ili druga zagađenja. Proizvodnja je  potpuno ‘zelena‘. Može se koristiti s obje strane. Nomad Travel prostirka ne klizi, ne upija znoj i mekana je. Relativno je lagana i može se potpuno reciklirati!

Prodaje:
Yoga Shop Prema Vama
Ilica 315/1. kat, Zagreb
Tel. 01 3750 702
http://premavama.com/shop/

Akcija traje do 15.04.2017.
I popust od 15 % se odnosi na gotovinsko plaćanje i na uplate na račun.