Proljeće u Pogonu: radionice za djecu

Otvorili smo prijave za novi ciklus besplatnih radionica za djecu Proljeće u Pogonu, u kojima mališani mogu saditi bez kopanja, graditi hotel za kukce ili pak graditi jestive tornjeve od plastičnih boca. Radionice su namijenjene djeci od 6 do 14 godina, a za radionice je potrebna prijava.

Raspored radionica:
6.5. | od 10 do 12h | voditelj: Damir Mihaljević | organizator: Pogon | za djecu od 7 do 14 godina
Radionica "Vrtna gredica bez kopanja"

6.5. | od 17 do 19h | voditeljica: Zelena Andreja | organizator: Pogon | za djecu od 10 do 14 godina
Radionica "Jestivi tornjevi od plastičnih boca"

7.5. | 16 do 18h voditeljica: Sendy Osmičević | organizator: Pogon | za djecu od 7 do 12 godina
Radionica "Hotel za kukce i kompost"

 

Prijave primamo na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. do četvrtka, 4. svibnja 2017. U prijavi navedite ime i prezime, te kontakt sudionika. Kontakt osoba za prijave: Matea Munitić Mihovilović, mob: 091 46 82 464.

 

Više o radionicama:

Radionica "Vrtna gredica bez kopanja"
6. svibanj, od 10 do 12 sati, dvorište Pogona Jedinstvo, Trnjanski nasip bb
Radionica za djecu od 7 do 14 godina (maksimalno 12 djece)
Gredice bez kopanja su odlična ideja za vrtlare početnike, a i dobro rješenje kako u kratkom roku napraviti vrt i to još bez pol muke. Kada napravimo vrtnu gredicu u nju ćemo saditi presadnice, vrlo jednostavno rukama razmaknemo slamu, stavimo presadnice i na kraju samo zalijemo. Polaznici će naučiti kako izraditi gredicu za povrtnjak koja je jeftina i nije radno intenzivna. Naučit će osnove formiranja vrta, kako posaditi povrće i koristiti vrtni alat.
Damir Mihaljević, iskusan vrtlar koji vrtlari od najranijeg djetinjstva. Aktivan član ZMAG-a, područje kojim se bavi u udruzi su vrtlarenje i prirodna gradnja.

Radionica "Jestivi tornjevi od plastičnih boca"
6. svibanj, od 17 do 19 sati, dvorište Pogona Jedinstvo, Trnjanski nasip bb
Radionica za djecu od 10 do 14 godina (maksimalno 14)
Djeca će na radionici slagati toranj od plastičnih boca. U boce će posaditi presadnice: salate, jestivo cvijeće...
Radionicu vodi Zelena Andreja koja već niz godina uzgaja povrće, začine i voće na krovu zgrade u kojoj živi. Vrt je eksperimentalne prirode s jednim konstantom da se u njemu koristi isključivo tehnikama organskog uzgoja. O svojem projektu piše na blogu Urbana vrtlarka.com i u sklopu magazina Jutarnjeg lista Dom i dizajn u rubrici Urbani vrt. Svoje znanje i savjete o urbanom vrtlarstvu također dijeli u emisiji Gradionica vrtova koja se trenutačno prikazuje subotom na HRT 1.

Radionica "Hotel za kukce i kompost"
7. svibanj, od 16 do 18 sati, dvorište Pogona Jedinstvo, Trnjanski nasip bb
Radionica za djecu od 7 do 12 godina (maksimalno 12 djece)
Kompostiranje je prirodan proces razgradnje biomase i događa se svuda oko nas, a možemo ga jednostavno pokrenuti imitacijom prirodnih uvjeta. Bez komposta nema ni dobrog vrta, zato mi vrtlari kažemo "Komposta, nikad dosta". Kada kompostiramo smanjujemo količine otpada na smetlištu i tako zapravo spašavamo svijet! Nakon izrade komposta napravit ćemo hotel za kukce. U vrtu vrlo važnu ulogu imaju korisni kukci u suzbijanju nametnika na vrtu, a mi im hotelom omogućujemo prostor u kojem prezimljavaju, a s prvim zrakama proljetnog sunca kukci izlaze van i oprašuju naš vrt.
Sendy Osmičević magistrirala je Urbano šumarstvo, zaštitu okoliša i prirode. Završila je PDC – permakulturnu akademiju i stručno osposobljavanje u ZMAG-u. Trenutno radi u ZMAG-u kao voditeljica vrtnih i sjemenarskih aktivnosti, te je zaljubljenica u fermentaciju.

Radionice "Proljeće u Pogonu" dio su projekta CORNERS. CORNERS je međunarodna platforma za umjetnike i publike koju oblikuju i pokreću kulturne organizacije s rubova Europe.

Projekt sufinancira Europska komisija kroz program Kreativna Europa.
POGON - POGON Ulica kneza Mislava 11 Zagreb 10000 Croatia
pogonzagreb.hr | prati nas na facebooku