Cirkuske radionice za djecu i mlade na otvorenom

ROOM 100 i Cirkus Kolektiv vas pozivaju na trodnevnu cirkusku radionicu na otvorenom! Radionice su namijenjene za djecu i mlade od 7 do 25 godina, a održat će ih skupina studenata francuske cirkuske škole okupljena pod nazivom Circastik kolektiv.
Studenti cirkusa u dobi od 18 do 26 godina dolaze iz sedam različitih zemalja, a zajednička želja im je dijeliti znanje s vršnjacima putem održavanja cirkuskih radionica na svojoj turneji po jugoistočnoj Europi u kojoj je jedna od postaja i Split.


Radionice se održavaju u ugodnom ambijentu Turske kule i bit će podijeljene na dvije grupe:
____________________________________________
////// DJECA 7 do 14 godina
trajanje: 14.-16.9.2020.
jutarnja grupa: 9-11 h
popodnevna grupa: 16-18 h
Ove radionice su usmjerene na upoznavanje i istraživanje cirkusa kao fizičke i kreativne discipline. Zajedno sa mentorima djeca prolaze tzv. parkour igralište na kojem uče razne cirkuske vještine: manipulaciju objektima (loptice, čunjevi, hula hoop-ovi), podne akrobacije, acroporte i zračne akrobacije (statični trapez). Na ovaj način, kroz igru, djeca imaju priliku upoznati svaku disciplinu zasebno.
Kotizacija: 150 kn
Prijave se vrše putem obrasca: https://forms.gle/JwF7hb2p9VNmGp1z7
____________________________________________
////// MLADI 15 do 25 godina
trajanje: 14.-16.9.2020.
jutarnja grupa: 11-13 h
popodnevna grupa: 18-20 h
Radionice namijenjene mladima usmjerene su učenju pojedinih cirkuskih vještina za koje pojedinci_ke iskažu interes. Kroz trodnevnu edukaciju sa cirkuskim umjetnicima Cirkastik projekta, polaznici_ce će fizički i kreativno istraživati i učiti vještinu koju odaberu.

Izbor cirkuskih vještina je sljedeći:
- partnerska akrobatika
- žongliranje
- hula hoop
- statični trapez
- slack rope

Kotizacija: 150 kn
Prijave se vrše putem obrasca: https://forms.gle/e7iHgSRR8nGnJL3EA

[Partnerska akrobatika]
Acroporte ili partnerska akrobatika je disciplina koja se sastoji od toga da nosač ili baza istražuje različite pozicije držeći letača u ravnoteži na rukama, kao i dinamične elemente u kojima može sudjelovati više baza. Cilj ove radionice je rad sa različitim bazama i letačima i rad na povjerenju i suradnji. Radionica se sastoji od kolektivnog zagrijavanja kako bi se kod polaznika stvorilo povjerenje u grupu i između partnera. Na kraju radionice slijedi zajedničko istezanje.

[Žongliranje]
Ova radionica usmjerena je istraživanju nekih tehnika i metodologija koje pružaju mogućnost otkrivanja netradicionalnog žongliranja. Polaznici_e će se igrati s prostorom, tijelom, ritmom i drugim elementima koji mogu obogatiti žongliranje i dati mu osobni pečat.
Radionica je otvorena svakome tko želi otkriti nekonvencionalne načine žongliranja. Loptice, čunjevi, ringovi ili bilo koji drugi objekt koji se može bacati u zrak- su dobrodošli.

[Statični trapez]
Ovo je jedna od starijih cirkuskih zračnih disciplina. Sa dva užeta i šipkom koja ih spaja na visini od 1, 50 m, statični trapez daje cirkuskom umjetniku određenu slobodu pokreta i istraživanja svog tijela u zraku. Kroz trodnevnu radionicu, polaznici_ce će imati mogućnost upoznati ovaj objekt kroz fizički i kreativni proces, naučiti osnovne i naprednije figure koje će kasnije moći razvijati. Zagrijavanjem i vježbama snage tijelo će se pripremiti za rad i učenje figura na trapezu. Kroz vođene igre i improvizacije, polaznici_ce će moći kreativno istražiti statični trapez kao objekt.

[Hula Hoop]
Ova radionica donosi otkrivanje hula hoopa na mnogo različitih načina - kroz bacanja, izolacije, rolanje preko tijela i užitak koji stvara „flow”. Izazovi koordinacije pokreta savladavati će se na zabavan način.

[Slack-rope]
Za razliku od napetog užeta, opušteno uže slobodno visi iz dvije fiksne točke, nalikujući na osmijeh. Dugačko je 5 m i može se objesiti između dva drveta, dopuštajući da se po njemu hoda, ljulja, leži, visi i još mnogo toga. S dolaskom na ovu radionicu polaznici će otkriti brojne mogućnosti koja pruža uže, pokušati pronaći balans i naučiti neke od lakših i težih figura, te prvenstveno će se zabaviti i uživati. Za zagrijavanje i pripremu tjelesnih refleksa igrati će se razne igre na užetu i ispod njega. Prije samog dolaska na uže uvježbavati će se balans kroz grupne igre, nakon čega slijedi najzanimljivi dio: uspon na uže i ljuljanje u zraku!

Maksimalan broj polaznika za svaku od radionica:
Acroporte: 14
Žongliranje: 10
Hula hoop: 6
Statični trapez: 6
Slack-rope: 6

Radionice Cirkastik projekta realiziraju se u suradnji Cirkus Kolektiva i ROOM 100 i uz financijsku podršku Teatroskopa i općine Grasse.

Više informacija na linku:
https://www.facebook.com/events/317231876179960?active_tab=about


Cirkus Kolektiv - udruga za suvremeni cirkus i srodne umjetničke prakse
Circus Collective - association for contemporary circus and related artistic practices

Ulica slobode 28
21000 Split, Croatia

www.cirkus-kolektiv.org
www.facebook.com/cirkuskolektiv
www.instagram.com/cirkus.kolektiv

https://www.youtube.com/channel/UCUAPqjjDKxQSaCdfui08nZg