JEDNODNEVNA RADIONICA "NIVOI SVIJESTI i SLOJEVI OSOBNOSTI"

Danas postoje mnogi pristupi u poboljšavanju emocionalnog i mentalnog zdravlja. Neki pristupi u osnaživanju čovjekovog zdravlja i poboljšanju kvalitete njegovog života su više, a neki manje uspješni. Pitanja o pravoj prirodi ljudske duše, bića, te o smislu njegova postojanja postavljali su mnogobrojni filozofi, pjesnici, umjetnici, znanstvenici kroz daleku i bližu prošlost. Ipak najdalje i najdetaljnije u razumjevanju ljudske psihe otišla je Psihologija. Ona se je kao znanost etablirala u posljednih 100 godina. No usprkos značenju riječi (psyche – grčki: duh, duša, logos, riječ,govor) današnja se mainstream psihologija gotovo uopće ne bavi pitanjima duha i duše i potpuno ga zanemaruje iako je to praktično esencijalni dio ljudskog bića.

Srećom postoje van-institucionalni, alternativni pravci u psihologiji koji daju mnogo bolja rješenja i rezultate od institucionalnih metoda. Jedna od takvih je i Centar Za Integrativni Razvoj, otvoren u Hrvatskoj prije 13 godina.

CIR uključuje spoznaje i praksu najvećih svjetskih psihologa; Freuda, Junga, Reicha i Lowena. Zatim enrgetski rad Barbare Ann Brennan, tjelesno orjentirane energetske vježbe Johna Pierakossa, filozofski rad oca transpersonalne psihologije Abrahama Maslowa i Kena Wilbera...
Sve ove metode pristupaju osobi na svim nivoima i aspektima cijelog bića ne zanemarujući niti jedan segment, te tako pomaže čovjeku da razvije sposobnost pristupa životu iz središnje i integralne pozicije svojeg bića.

Na novoj radionici koju organizira CIR-Split radnog naslova "Nivoi svijesti i slojevi osobnosti" govorit će se o tri nivoa svijest predosobnom, osobnom i nadosobnom, te masci, višem i nižem ja kao slojevima osobnosti.

Predosobno se odnosi na period života kad se stvarala naša ljudska osobnost (prve 4 godine), kada svijest o sebi još ne postoji i razvija se preko iskustava, podražaja i interakcije sa okolinom.
Osobno se odnosi na period života nakon što smo urasli u našu novo stvorenu osobnost (nakon 4. god.) U osobnom pokušavamo osigurati egzistenciju i naučiti kako funkcionirati u međusobnim odnosima.

Nadosobno se odnosi na našu duhovnu sposobnost da srcem i svješću obuhvatimo, prihvatimo i volimo, više od onog što je u domeni naše sužene ego osobnosti. Nedovršene i potisnute dječije boli predosobnog perioda mogu nas u odrasloj dobi tjerati da nesvjesno izbjegavamo situacije koje nas podsjećaju na tu dječiju bol. Često pobjegnemo u iluzorni život i pravimo se odrasliji nego što jesmo, a u stvarnosti bježimo od predosobne dječije boli i trauma. Cijena te iluzije je nemogućnost dubljeg životnog ispunjenja.

Na radionici ćemo razjasniti ova tri sloja osobnosti ("Maska ,niže ja, više ja" ) i važnost rada s njima. Maska kao lažni adaptirani dio nas. Niže ja - dio nas koji je iskrivljen i u negativnoj namjeri spram života. Više ja kao pozitivni dio nas. Sagledat ćemo kako ova tri sloja osobnosti kreiraju našu sudbinu.

Na završnom djelu radionice polaznici mogu postavljati pitanja na koja žele dobiti odgovor bez obzira da li su vezana uz temu predavanja.

Voditelj: Lidija Kasalo integrativni terapeut
Vrijeme: 29.10. (subota) od 10-17h s pauzom
Mjesto: Stobreč, Ivankova 12 (stara škola)
Cijena: 300 kn

Prijave obavezne na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
ili na mobitel:095 8209911

Vaš CIR Split
www.cir-split.com