Tomatis® centar Zagreb

Tomatis® centar Zagreb je prvi autorizirani Tomatis® centar otvoren u Hrvatskoj.
Dio je međunarodne mreže četiristotinjak svjetskih centara koji koriste Tomatis® metodu. 


Tomatis® metoda je program za uho-mozak-tijelo koji pomaže djeci i odraslima koji imaju izazove u auditivnom procesuiranju, učenju i komunikaciji.
“Govorimo dobro jezik tek onda kad ga čujemo dobro, tj. kada možemo analizirati zvukove i prepoznati ritam lingvističke melodije”, kaže dr. Alfred Tomatis, otorinolaringolog, audiofonolog (1920.-2001.)


Područja primjene Tomatis®metode:
1. Poteškoće u učenju i jezični poremećaji
Široka je lepeza poteškoća u učenju, a mnoga djeca (između 4 i 6%) pate od njih (disleksija, disgrafija i dispraksija, disfazija i diskalkulija)
Tomatis® metoda djeluje na plastičnost neuralnih krugova uključenih u dekodiranje i analizu zvukova, kao i na one koji su uključeni u motoriku, ravnotežu i koordinaciju. Tomatis® metoda može pomoći djeci da razviju kompenzacijske strategije kako bi upravljali svojim poteškoćama u učenju i jezičnim poremećajima.

2. Poremećaj pažnje
Poremećaji pažnje utječu na djecu i odrasle koji se ne mogu dovoljno koncentrirati na posao koji treba obaviti tijekom dužeg razdoblja, čak i ako taj posao zahtjeva samo minimum intelektualnog napora ili ima rutinski karakter .
Osim općenitog djelovanja moždane stimulacije (tj. punjenje korteksa), Tomatis® metoda također može imati vrlo pozitivno djelovanje na selektivnu pažnju. Cilj je pomoći mozgu da razvije automatske mehanizme za otkrivanje promjena, što posljedično jača selektivnu pažnju.

3. Emocionalni poremećaji
Mozak stimuliran osjetilnim porukama nas energizira i opušta. Budući da je uho glavni kanal za prijenos osjetilnih poruka iz ljudskog tijela, ono igra ključnu ulogu u svim ljudskim funkcijama. Ta stimulacija može biti umanjena kada mozak aktivira mehanizme inhibicije ili zaštite, koji se mogu pojaviti nakon izoliranog traumatskog događaja poznatog kao emocionalni šok. Tomatis® metoda djeluje na limbički sustav. Ovaj dio mozga je odgovoran za mehanizmime emocije, pamćenja i učenja. Štoviše, organ u srednjem uhu poznat kao pužnica igra ulogu kortikalnog punjača. Djelovanjem na limbički sustav i prefrontalni korteks, Tomatis® metoda intervenira u regulaciji emocionalnih poremećaja vezanih uz depresiju i anksioznost. I to će također djelovati učinkovito na regulaciju stresa.

4. Komunikacijski poremećaji
Duboko ukorijenjena distorzija slušanja, može dovesti i do gubitka želje za slušanjem, što će zauzvrat umanjiti želju za komunikacijom, bilo zato što ovim osobama koje pate od ovog poremećaja nedostaje samopouzdanja, ili jednostavno “odustaju” od pokušaja komunikacije, što rezultira teškoćama u učinkovitom komuniciranju.
Iako izraz “komunikacijski poremećaji” ima nedvojbeno opći karakter a poteškoće u komunikaciji mogu imati različite uzroke, činjenica je da znatan broj komunikacijskih problema potječe od poznatih distorzija funkcija slušanja.


5. Psihomotorni poremećaji
Psihomotorne poteškoće odnose se na kašnjenje u stjecanju, koordinaciji i izvršenju pokreta koje nisu naučene kulturološki ili putem eksplicitnog obrazovanja, nego su umjesto toga stjecane “prirodno”, tijekom vremena (na primjer hodanje, trčanje, skakanje, kuckanje ritma nogom ili prstima). 
Psihomotorni poremećaji odnose se na integraciju pokreta koji imaju univerzalni karakter u osobnom tjelesnom okviru. Poremećaji koji utječu na pravilnu koordinaciju su također redovito u korelaciji s disleksijom, iako u različitim stupnjevima.
Putem svog izravnog djelovanja na vestibularni aparat, Tomatis® metoda djeluje izravno na regulaciju mišićnog tonusa, a time i na vertikalnosti, ali i na poteškoće lateralnosti.

6. Pervazivni razvojni poremećaj
To su ozbiljni problemi koji se očituju rano u djetinjstvu, a karakteriziraju ih kašnjenja i alteracije u razvoju sposobnosti za društvenu interakciju, spoznaju i komunikaciju.
Neuralni krugovi koji povezuju uho s mozgom sadrže određene neurone (motorni i senzorni) pod nazivom «zrcalni neuroni» koji igraju važnu ulogu u izgradnji socijalne spoznaje, to jest u ukupnosti procesa koji vam omogućuju da navedete namjere i ideje nekome, pa čak i da razumijete tuđe emocionalno stanje.
Svojim djelovanjem na ove neuralne krugove, Tomatis® metoda predlaže da se poboljša sposobnost komuniciranja i kvaliteta odnosa.
Tomatis metoda® je pokazala svoju učinkovitost kod ljudi koji pate od autizma i povezanih poremećaja u ponašanju (na primjer Aspergerov sindrom).

7. Osobni razvoj i blagostanje
Uho je najvažniji kanal za osjetilne poruke ljudskog tijela, pa možemo lako shvatiti zašto je njegova uloga vrlo važna. Ta stimulacija može biti manjkava kada mozak aktivira zaštitni mehanizam, koji se može dogoditi nakon jednog traumatskog događaja poznatog kao emocionalni šok. Mozak je također sklon da se zaštiti progresivno kada shvaća vanjsko okruženje agresivnim. To može biti slučaj s ljudima čiji je ritam života naglo prekinut i reorganiziran ili se suočavaju s naglim porastom odgovornosti, gubitkom položaja ili društvenim pritiskom.
Energizirano djelovanje Tomatis metode® je dopunjeno opuštajućim učinkom na fizičko-tjelesnom nivou, koje ima pozitivne učinke na regulaciju tjeskobe i stresa.

8. Poboljšanje glasovnih mogućnosti i muzikalnosti
Jedno od povijesnih područja primjene Tomatis® metode odnosi se na poboljšanje muzikalnost i poboljšanje glasa u smislu govora ili pjevanja. Dobra kvaliteta vokalizacije ne zahtjeva samo dobro podešeno slušanje poruke vanjskog zvuka, već iznad svega, dobro uigrano samo-slušanje, dobro izbrušenu sposobnost korištenja vlastitog glasa kao izvora zvuka kojeg treba analizirati i pravilno njime upravljati u intenzitetu i kvaliteti.

9. Priprema za porod
Dobro je poznato da kada majka očekuje dijete, ona prenosi na svoje dijete široku paletu afektivnih i emocionalnih stanja koje doživljava, kako negativna tako i pozitivna. To je razlog zašto je važno da tijekom tog razdoblja iznimne komunikacije, buduća majka doživi najbolje moguće uvjete za opuštanje i spokoj. Fetus doživljava majčin glas koji predstavlja neku vrstu iskonske afektivne zvučne tvari, koja je apsolutno važna za fizički i psihički razvoj djeteta. To je i razlogom zašto je vrlo važno da zvuk glasa majke – dijete percipira ugodnim.

10. Integracija stranih jezika
Cilj Tomatis® metode je da svima koji žele naučiti strani jezik da mogućnost da doista usvoje one ritmove i zvukove koji će omogućiti uhu da se efikasno prilagodi stranoj glazbi, kako bi ju ono moglo analizirati i reproducirati. To zahtijeva od studenata da se oslobode od uobičajnih navika ritma i zvukova njihovog materinjeg jezika, navika koje obično imaju negativan utjecaj na učenje novog jezika.

TOMATIS CENTAR ZAGREB
PETA KREACIJA d.o.o.
Ljudevita Posavskog 36A
10000 ZAGREB
tel: 091 3034 610
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
http://tomatiszagreb.wordpress.com/author/tomatiszagreb/