Umjetnici i umjetnice zajedno za životinje

animal-rights-artSvjetski dan veganstva ove godine bit će obilježen skupnom izložbom „Srce iznad teka" na kojoj se po prvi put u Hrvatskoj predstavlja „Animal rights art", novi pravac u umjetnosti koji je u svijetu u samom začetku. Na izložbi sudjeluje 10ak umjetnika/ca što aktivno žive vegetarijanskim/veganskim stilom života i koji kroz svoj rad žele dati glas onima čiji se glas ne čuje, poslati poruku nesebičnosti, suosjećanja i milosrđa prema svim svjesnim bićima, ne samo ljudima, kako bi ovaj svijet učinili boljim mjestom za život.

Kroz umjetnost, mnogi su pokreti za prava obespravljenih skupina dali svoj doprinos. Jednako kao što se postepeno širio pokret crnačke umjetnosti ili kao što su svojedobno umjetnice okupljene u pokret feminističke, „ženske" umjetnosti, tako je sazrelo vrijeme da jedan novi pokret, koji se bavi pravima trenutno na svijetu najbrojnije i najobespravljenije skupine svjesnih i osjećajnih bića – životinja, dobije svoj artikulirani likovni oblik i u našoj zemlji.

Iako se njihova stajališta trenutno kose sa stajalištima većine, upravo to je razlog potrebitosti ovakvih događaja, jer iskrena, nepatvorena umjetnost oduvijek ima za zadaću da ruši etablirane dogme svog vremena i širi granice naprijed, prema svjetlijoj budućnosti.

Otvorenje izložbe je 01.11.2012. u 20 sati, a izložba će biti postavljena do 08.11.2012.

01.11.2012.
Prostor kina „Europa", 20h
Varšavska 3, Zagreb

Otvaranje izložbe biti će popraćeno veganskom zakuskom u organizaciji Udruge Stop specizmu i projekcijom kratkog animiranog filma.

Umjetnici/ice koji/e izlažu svoje radove: Milan Brkić, Sanja Burazin, Mariana Cerovečki, Mladen Čulić, Marko Dješka, Barbara Gaj, Auks Jedan, Andrea Orlić aka Artrocity, Maja Orešković Igrić, Jelena Petrović, Josipa Šarić, Viktorija Vlahinić, Mario Vrandečić, Zlatan Sulejmanagić, Tanja Golem, Martina Ižaković i drugi/e.

Ulaz je slobodan i svi/sve su dobrodošli/e!